Vyzbrojte svojho školáka kvalitnou desiatou. Nech má energiu na celý deň

01.09.2021

 
Desiata je pre deti veľmi dôležitá. Zaistí spoľahlivý prísun energie na celé dopoludňajšie vyučovanie. Vďaka kvalitnému zloženiu desiatej neprepadne vášho školáka hlad a nedostatok energie ani pri popoludňajších aktivitách.

Je to hlavne o tom, čo svojmu dieťaťu pripravíte. Určite je lepšie jedlo pripravené doma ako dať dieťaťu peniaze, aby sa “postaralo” o desiatu samo cestou do školy. Väčšina detí totiž skončí u sladkého pečiva typu šišky, koláče alebo bagety a u sladkých limonád a pod.  

To ale nie je vhodné jedlo ani pre dospelého, nie to už pre dieťa. Nedodá mu živiny ani energiu na dlhú dobu. Správna a vyvážená desiata by mala obsahovať dostatok komplexných sacharidov, bielkovín, kvalitné tuky a zeleninu alebo ovocie.

Buďte kreatívni. Prekvapte svojho školáka domácimi muffinmi alebo sušienkami

Vyváženú a zdravú desiatu zvládnete pripraviť sami doma. Stačí vám k tomu celozrnné pečivo, ktoré môžete jednoducho naplnit napr. šunkou, syrom, nátierkou z tvarohu, ricotty, a pod. Môžete byť ale oveľa viac kreatívni a svojmu školákovi alebo školáčke pripraviť do desiatovej krabičky napr. domáce ovsené sušienky, celozrnné muffiny s jablkami alebo napríklad sendvič s avokádom.

 

Optimálny pomer živín v jedálničku vášho dieťaťa

Desiata, ktorú svojmu dieťaťu pripravíte, by mala byť vyvážená. Mala by teda obsahovať vyvážený pomer živín, ideálne v tomto percentuálnom zastúpení:

Sacharidy

50 – 55 %

Bielkoviny

15 – 20 %

Tuky celkom

25 – 35 %

 

Rovnako, ako dobré jedlo, je dôležitý pitný režim

Pre vaše dieťa je dôležitý pravidelný pitný režim. Ten podporuje koncentráciu pri vyučovaní i pri športových aktivitách popoludní. Naučte deti na obyčajnú vodu. Tú im zabalte do tašky so sebou rovnako ako desiatu, aby nezabudli piť v priebehu celého dopoludnia.

V prípade, že dieťa vodu nepije, môžete mu do nej pridať trochu kvalitnej, najlepšie domácej šťavy. Alebo treba pripraviť ráno čaj s medom a citrónom a ten mu nalejte studený do fľašky. Snažte sa podiel sladenia postupne znižovať, pokým dieťa odnaučíte na sladké nápoje úplne.

Odporúčané denné množstvo tekutín od 7 do 15 rokov odpovedá množstvu 1500 ml a ďalších 20 ml na každý kilogram nad 20 kg telesnej váhy. U osôb starších ako 15 rokov je optimálny pitný režim okolo 300 ml na 10 kg hmotnosti.

 

 

Aké potraviny a nápoje do detskej desiaty rozhodne nepatria

  • Sušienky, sladkosti (bonbóny, mliečna čokoláda), kupované zmrzliny, mrazené mliečne krémy, “mliečne koktejly”, slané krekry všetkých durhov, hot-dogy, donuty, hranolky, hamburgery, limonády s tonizujícími látkami (kofeín, chinín), ďalšie výrobky s obsahom kofeínu a alkoholu.
  • Nezakysané sladené mliečne výrobky, sladené cereálne zmesi.
  • Lacné údeniny s nízkym obsahom mäsa (odporúčame nekonzumovať ani po ich tepelnej úprave).

Prečo sa týmto potravinám na desiatu vyhýbať

  • Mnohé kupované sladkosti obsahujú veľké množstvo cukru, často i tukov, napr. trvanlivé tukové pečivo, čokoládové tyčinky, müsli tyčinky s polevami, sladené cereálie, kupované koláče a šišky.
  • Vyprážané hranolky obsahujú veľa soli a môžu byť pripravované na prepálenom tuku. Pri vyprážaní vzniká okrem iného akrylamid, čo je látka s neurotoxickým a potenciálne karcinogénnym účinkom. Všeobecne jedlo kupované vo fast-foodoch.
  • Chipsy obsahujú tiež veľa soli. V prípade, že sú ochutené, tak obsahujú arómy, často nevhodný glutaman sodný, farbivá. Aj chipsy môžu mať vyšší obsah akrylamidov a môžu obsahovať trans mastné kyseliny.
  • Limonády (všetkého druhu) - ich vyššia konzumácia zvyšuje riziko vzniku metabolického syndrómu a ďalších civilizačných ochorení. Z hľadiska vysokého obsahu cukru nie sú vhodné ani ovocné džúsy v krabičkách so slamkou. Sú naviac často dosladzované glukózo-fruktózovým sladidlom.
  • Kofeínové nápoje “light”obsahujú umelé sladidlá. Umelé sladidlá do detskej výživy vôbec nepatria. Naviac vyvolávajú chuť na ďalšie sladké potraviny. Kofeín je návyková látka a do detského jedálnička taktiež nepatrí.

Na čo sa vo výžive dieťaťa zamerať

  • Dostatok tekutín, a to nesladených a bez bubliniek.
  • Vhodné tuky. Do jedálnička dieťaťa je vhodné zaradiť potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny (vlašské orechy, tekvicové a chia semienka, avokádo). Nevyhýbame sa tiež maslu, ktoré je prirodzenou potravinou a okrem obsahu mastných kyselin s krátkym reťazcom obsahuje aj dôležitý a často nedostatkový vitamín D.
  • Ďalej do jedálnička zaradíme potraviny s prirodzene sa vyskytujícími komplexnými sacharidmi ako je celozrnná ryža, ovos, pšeno, pohánka, koreňová zelenina alebo čerstvé ovocie.
  • Väčšia konzumácia zeleniny, čerstvej i tepelne upravenej k doplneniu vitamínov, vlákniny, minerálnych látok a enzýmov. A tiež čerstvé ovocie.
  • Dôležitou súčasťou sú tiež strukoviny. Vhodná je napríklad červená šošovica, ktorá sa nemusí pred samotným varením namáčať. Ďalej cícer, rôzne druhy fazule ako napr. fazuľa adzuki, ktoré pred varením na niekoľko hodín namočíme vo vode, potom povaríme. Môžeme ich potom použiť do rôznych nátierok alebo šalátov.

Čo môžeme kombinovať a je vhodné na desiatu

  • Celozrnné pečivo s nátierkou z čerstvého mäkkého syra (lučina, žervé, ricotta vrátane kozieho tvarohu) a zeleninou.
  • Zelenina s dipom alebo nátierkou, samostatne alebo s pečivom.
  • Orechy v kombinácii so sušeným, nesíreným a nedosladzovaným ovocím.
  • Zakysané mliečne produkty - šľahaný tvaroh s čerstvým ovocím alebo biely jogurt s orechmi či ovocím.
  • Domáce müsli - orechy, semienka, nedosladzované a nesírené sušené ovocie (hrozienka, brusnice, marhule, slivky, kustovnica).
  • Šalát do krabičky - zelenina, celozrnné cestoviny alebo ryža a bielkovina (napr. syr alebo vajce uvarené natvrdo).
  • Čerstvé ovocie.
  • Šunka s vysokým podieľom mäsa a zníženým množstvom soli.
  • Vajce z domáceho chovu.
  • Domáce koláče a múčniky s nižším obsahom cukru.

 

EXKLUZÍVNE PRE VÁS: Recepty na zdravé desiate od NUTRIADAPT

 

SLIVKOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

 

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky pohánkovej múky
  • ​1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 hrnček kokosového (alebo trstinového) cukru
  • 1 a pól hrnčeku mlieka
  • 1 hrnček repkového oleja
  • 1 vajce
  • asi 10 sliviek

Posýpka:

  • asi 2 hrste maku
  • 5 lyžíc ghí
  • 2 hrste múky (pohánkovej)
  • ​hrsť kokosového alebo trstinového cukru

Predehrejeme si rúru na 180 °C. Väčší plech si vytrieme trochou masla. Posýpku pripravíme tak, že v miske umiešame zmäknuté maslo, múku a cukor a dlaňami sa snažíme vytvoriť drobivú konzistenciu. Vo väčšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, cukor, premiešame s mliekom, olejom a do cesta zamiešame i vajíčko. Cesto musí byť hladké a dobre sa liať. Pokiaľ by bylo príliš tuhé, pridáme ešte trochu mlieka. Slivky vykôstkujeme a polovice rozložíme rovnomerne na koláč. Posypeme makovou posýpkou. Dáme do rúry predhriatej na 180 - 185 °C a pečieme asi 30 minút.

 

ŠTUDENTSKÁ ZMES

 

Ingrediencie:

  • hrsť orechov - mix para, mandle, kešu, pekanové, vlašské (podľa chuti)
  • 1-2 veľké kocky horkej čokolády (min. 75 % kakaa)
  • brusnice alebo višne - sušené, bez konzervantov 
 

Všetko spoločne zmiešame, čokoládu nalámeme na menšie kúsky a dáme do krabičky. K desiatej môžeme pribaliť menšiu porciu kefírového nápoja alebo jeden biely jogurt.

 

SLADKÝ SENDVIČ S RICOTTOU, HROZIENKAMI A ORECHMI
 

Ingrediencie:

  • 2 plátky (celozrnného) toustového chleba
  • 2 lyžice syru ricotta
  • 1 lyžička medu alebo javorového sirupu
  • asi 10 hrozienok
  • asi 2 vlašské orechy (alebo lieskové)
 

Ricottu dáme do misky, rozmiešame s medom a pridáme hrozienka. Misku dáme na noc do chladničky, aby hrozienka zmäkli. Ráno natrieme pomazánku na oba plátky chleba, posypeme nahrubo nasekanými orechami a priklopíme. K tomuto sendviču sa výborne hodí hrozno.

 

TORTILLA S MORČACÍM MÄSOM A EMENTÁLOM 

 

Ingrediencie:

  • 1 tortilla
  • na kúsky natrhané upečené morčacie mäso alebo pokrájaný grilovaný morčací steak
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • plátky väčšej paradajky
  • kolieska šalátovej uhorky
  • zmes listových šalátov
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie
   

Bazalku nasekáme nadrobno, zmiešame s kyslou smotanou, citrónovou šťavou a okoreníme. Týmto dresingom natrieme suchú tortillu, na ňu rozdrobíme morčacie mäso a nastrúhaný ementál. Pridáme 2 plátky paradajky, uhorky a hrsť zmesi šalátov. Zatočíme a necháme na chvíľu zmäknúť v chladničke. Tortilly rozkrojíme napoly a zabalíme do krabičky.

 

AVOKÁDOVÝ SENDVIČ S CHERRY PARADAJKAMI

 

Ingrediencie:

  • polovica avokáda
  • 1 lyžička nasekanej cibule
  • citrónová šťava
  • cherry paradajky
  • 2 plátky chleba
  • čierne korenie
  • soľ  
 

V miske vidličkou roztlačíme avokádo, pridáme cibuľku, šťavu z citróna podľa chuti, čierne korenie a soľ. Plátky chleba natrieme pomazánkou a na jeden poukladáme paradajky. Priklopíme druhý chlieb a zabalíme do desiatovej krabičky.

 

MUFFINY S LESNÝM OVOCÍM

 

 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kukuričnej hladkej múky
  • 1 hrnček pšeničnej hladkej múky
  • 1/3 hrnčeku trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 a pól kávovej lyžičky prášku do pečiva
  • 50 g masla
  • ovocná výživa
  • 1/2 hrnčeku jablčnej šťavy
  • 1 vajce
  • holandské kakao
  • bobuľovité ovocie (napr. maliny, čučoriedky, černice)
 

V miske zmiešame obe múky, cukor a prášok do pečiva. V druhej miske spojíme výživu s jablčnou šťavou, rozpusteným maslom a vajíčkom. Obsah oboch misiek dôkladne premiešame. Potom obsahy oboch misiek zmiešame dohromady. Pokiaľ chceme muffiny hnedé, pridáme do cesta ešte polievkovú lyžicu kvalitného kakaa. Vzniknutú zmes opatrne premiešame s očisteným ovocím. Plníme do muffinových košíčkov a pečieme vo forme na muffiny pri teplote 180 °C asi 20 - 25  minút.

 

MRKVOVÉ SUŠIENKY
 

Ingrediencie:

  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 hrnček namletých ovsených vločiek
  • 2 malé lyžičky prášku do pečiva
  • 8 PL javorového sirupu
  • 1 hrnček nastrúhanej mrkvi
  • 1/3 hrnčeku nasekaných mandlí
  • 1/3 hrnčeku strúhaného kokosu
  • 50 g rozpusteného masla
  • štipka soli

 

Vo väčšej miske zmiešame múku, rozdrvené vločky, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, nasekané mandle a strúhaný kokos. K suchej zmesi pridáme rozpustené maslo a prilejeme javorový sirup. Všetko poriadne rukami premiesime, pokým sa nám nevytvorí celistvé cesto. Hotové cesto opatrne rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre predhriatej na 180 - 200 °C pečieme 20 - 25 minút.

 

Další články

Zdravie
Výrazná korenina – zeler a jeho zdravotné prínosy

Zelenina, pre ktorú je charakteristická aróma aj chuť ukrýva v sebe niekoľko zdravých benefitov a v poslednom čase sa teší…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Šport
Chudnutie
Ľahkosť, údernosť a túžba po nezávislosti. Aj to je piloxing

Obdobie výživných Vianoc, po ktorom veľa z nás s výčitkami zamieri do fitka, sa nezadržateľne blíži. Nemusíte sa ale trápiť…

Vaše premeny

Iveta Kozáková

Ako som sa už nemohla na seba pozerať...

Vladimír Kohút

Cítim sa lepšie, vyzerám lepšie a som spokojný!

Andrea Horáková

Čo robiť, keď rada jem a ak som nervózna, pridám si jedlo navyše?