09.10.2018
Hlavnou úlohou tepien je prepravovať okysličenú krv do všetkých tkanív a orgánov ľudského tela a preto by tieto cievy mali byť pružné a elastické.
Ateroskleróza, ľudovo označovaná za kôrnatenie ciev je teda vážnym zdravotným rizikom, lebo býva hlavnou príčinou kardiovaskulárnych ochorení, infarktu, mŕtvice či ochorenia periférnych ciev.
Ak sa upchávajú tepny, ktoré sú v oblasti krku, tzv. plaky zužujú krčné cievy a v konečnom dôsledku sa môžu objaviť príznaky mŕtvice: problémy s dýchaním, silné bolesti hlavy, problémy s rečou, rozmazané videnie, ťažkosti s chôdzou, závrate, strata rovnováhy či nevysvetliteľné pády, paralýza.
Koronárna srdcová choroba sa môže vyskytnúť, keď sa upchávajú tepny srdca a prietok krvi cez ne býva sťažený. To môže spôsobiť: dýchavičnosť, poruchy trávenia, bolesť na hrudníku, ale aj bolesť vyžarujúcu do chrbta, ramien, čeľuste alebo krku.
Upchávanie obličkových tepien výrazne znižuje funkciu obličiek, no v tomto prípade človek takmer nepociťuje žiadne skoré príznaky, ale ak sa problém nerieši, môže sa objaviť: únava, strata chuti do jedla, problémy s koncentráciou, necitlivosť, svrbenie či opuch nôh ale i rúk.
Postihnutie periférnych artérií vedie najčastejšie k bolesti horných či dolných končatín, panvy a ich necitlivosti.
1.Cesnak – známe je o ňom, že ide o prirodzené antibiotikum, znižuje krvný tlak, spomauje aterosklerózu a tým znižuje riziko mŕtvice či infarktu.
2.Citrón – vďaka obsahu vitamínu C, ktorý je silným antioxidantom, posilňuje tiež tepny, pomáha liečiť zápal i znižovať celkový cholesterol.
3.Zázvor – pre svoje protizápalové a antioxidačné vlastnosti chráni pred hromadením plakov v cievach.
4.Šťava z granátového jablka – je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú bojovníkmi proti akumulácii plakov v cievach.
5.Škorica – sa okrem iného spája s nižším rizikom ochorenia srdca aj aterosklerózy, pomáha znižovať celkový aj LDL cholesterol, dokonca aj hladinu glukózy.
6.Kurkuma – toto korenie má okrem iného silné ochranné účinky na srdcovo-cievny aparát.
7.Ľanové semienko – podporuje zdravé a pružné tepny, obsahuje vlákninu a kyselinu alfa-linolénovú, aj kyselinu omega-3, ktorá znižuje krvný tlak a bojuje proti zápalu.
8.Kajenské korenie – jeho účinná zlúčenina – kapsaicín, pomáha znižovať LDL cholesterol v krvi, znižuje riziko hypertenzie či pľúcnej artérie.