02.05.2018
Tryptofán je prekurzorom neurotransmiterov, hormómov a iných látok. Keď sa dostane do krvi prostredníctvom stravy, organizmu pomáha, ako sme už spomínali vyššie, pri tvorbe bielkovín i serotonínu, ale taktiež aj melatonínu či Niacínu (vitamín skupiny B).
Serotonín je úzko spojený s náladou, ovplyvňuje chuť do jedla aj kvalitný spánok. Ľudia, ktorí trpia nedostatkom serotonínu oveľa častejšie majú depresiu, zažívajú pocity letargie či nudy. Naopak, keď je serotonin v tele vo vyváženom pomere, človek sa cíti šťastnejší a motivovanejší. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že ľudia, ktorí v rámci štúdie užívali tryptofán vo forme výživového doplnku, znížili sa ich zvýšené prízanky podráždenosti a zároveň pociťovali pozitívny vplyv na kognitívne funkcie.
Odborníci skúmali vplyv tryptofánu na kognitívne funkcie ako sú učenie a pamäť. Štúdie preukázali, že vplyv vyrovnanej hladiny serotonínu (vrátane jeho prekurzorov – tryptofánu) úzko súvisí s pamäťou, resp. s tým, ako sú nové informácie v mozgu spracované. To znamená, že ak je tryptofánu v tele dostatok, učenie je ľahšie a lepšie.
Tryptofán sa radí k esenciálnym aminokyselinám, teda naše telo je odkázané na jeho prísun zo stravy. Tieto potraviny sú na tryptofán najbohatšie:
Celkovo ryby majú vysoký obsah živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, tryptofán nevynímajúc. Najvyšší obsah tryptofánu nájdete v treske, krevetách, halibutovi, lososovi či sardinkách. Odporúčaný denný príjem tejto aminokyseliny sa pohybuje približne okolo 0,38 g, táto skupina rýb dokáže poskytnúť až 110 % denného príjmu.
Keďže už vieme, že živočíšne bielkoviny sú najbohatším zdrojom tryptofánu, nie je teda prekvapením, že hydina, hovädzie a bravčové mäso majú dostatočné zastúpenie tejto aminokyseliny.
Vegetariáni a vegáni môžu mať problem získať dostatok tryptofánu cez potravu. Napriek tomu by v ich jedálničku nemali chýbať banány, tofu, mandle, tekvicové či slnečnicové semiačka, bobuľové ovocie: čučoriedky, čierne a červené ríbezle, maliny… a zo zeleniny je na tryptofán najbohatší hrášok, cibuľa, špargľa, sladké zemiaky, špenát…