03.08.2018
Lenže, čo robiť v prípade, keď nás konzumácia šalátu neláka, lebo ak siahneme po šaláte, už onedlho sa dostaví pocit hladu, takže nás ako ľahká alternatíva v stravovaní šalát jednoducho neuspokojí, prípadne nie je vhodne ochutený alebo jednoducho s jeho prípravou je veľa práce v podobe umývania a krájania zeleniny?
V šaláte chýbajú proteíny
Keď máte pocit, že šalát vás dostatočne nezasýti, môže to byť jednoducho preto, že v šaláte vám chýbajú proteíny – bielkoviny – ktoré majú vynikajúci sýtiaci účinok. Pridajte do šalátu živočíšne bielkoviny v podobe grilovaného morčacieho prípadne kuracieho mäsa, tuniaka alebo steaku, ktorý ste nestihli skonzumovať a odložili ho do chladničky.
Milujete šalát a napriek tomu sa nechcete ochudobniť o potrebné bielkoviny ale z určitých dôvodov sa vyhýbate konzumácii mäsa?
Živočíšne bielkoviny nahraďte tými rastlinnými v podobe quinoa, šošovice, fazule či pečeného tofu…
Šalát bez tuku? NIE!
Snažíte sa schudnúť a často siahate po zelenine a pritom eliminujete tukovú zložku? To je zásadná chyba! V prípade šalátov sa určite oplatí siahnuť po kvalitnom panenskom oleji (napr. olivovom), ktorý šalát vynikajúco dochutí a navyše pomôže telu absorbovať všetky karotenoidy a ostatné užitočné látky (napr. vitamíny rozpustné v tukoch) zo zeleniny. Lyžica kvalitného oleja v šaláte okrem vyššie spomínaného tiež pomôže lepšie zasýtiť a vyniknú chuťové vlastnosti použitých ingrediencií.
Ako ozvláštniť chuť šalátu?
Možno ste sa už jedného druhu šalátu “prejedli” a žiada sa vám experimentovať s novými chuťami? Siahnite po orechoch, semiačkach (ľanové, tekvicové, chia…), ktoré okrem toho, že sú zdraviu prospešné, napomáhajú lepšiemu sýtiacemu účinku a ozvláštnia chuť šalátu.
Alebo si šalát spestrite niekoľkými kúskami ovocia. Pozor! Uprednostnite čerstvé pred sušeným ovocím, pretože napr. sušené brusnice, slivky, čerešne síce šalát chuťovo aj farebne ozvláštnia, ale tiež mu pridajú viac kalórií. Čerstvé ovocie v podobe plátkov z jahody či jablka majú rovnako spestrujúci účinok, tiež obsahuje viac vody, teda zaberú viac miesta. V prípade použitia čerstvého ovocia nakoniec ovocia pridáte v skutočnosti menej a tiež v porcii šalátu získate menšie množstvo kalórií.
Trik na prípravu šalátu ako z reštaurácie
Ak sa čudujete, že váš “prácne” nakrájaný šalát vložíte do misy a polejete obľúbeným dresingom a spodné kúsky šalátu sú bez chuti a úplne suché, inšpirujte sa prípravou šalátu v každej dobrej reštaurácii.
Dresing pridávajte do šalátu v malom množstve a po vrstvách a nakoniec ho jemne prevzdušnite dvomi veľkými drevenými vidličkami. Hoci dresingu použijete menej, v konečnom dôsledku každý kúsok šalátu bude rovnako šťavnatý a aromatický.