11.03.2018
Detoxom naštartujete nielen svoj metabolizmus, ale zabojujete aj proti psychickej únave. Dôležité v tomto prípade je vybrať si správny spôsob očisty organizmu. Tak, aby bol tento proces pre vás pozitívom a nie vás vyčerpával.
Detoxikácia v podstate znamená očistu orgánov od všetkého, čo sa v ňom nahromadilo a zaťažuje ho. Cieľom je odľahčiť tráviaci trakt a zásobiť telo potrebnými živinami a dostatočným množstvom tekutín.
Pečeň je životne dôležitým orgánom, preto jej treba venovať náležitú pozornosť. Pracuje ako filter a tým zabraňuje škodlivým a toxickým látkam, aby sa dostávali k bunkám a do krvného obehu. Je nenahraditeľná pri množstve metabolických procesov a ukladá pre telo potrebné vitamíny a železo. Ak chcete posilniť imunitný systém, venujte jej pozornosť.
Medzi najsilnejších hráčov, ktorý pomôžu pečeň prečistiť, možno bezpochyby zaradiť Ostropestrec mariánsky. Táto bylinka obsahuje sylimarín, antioxidant, ktorý chráni pečeňové bunky pred toxínmi. Vybrať si môžete čaj, olej alebo tinktúru.
Rovnako finančne nenáročnou je možnosť očisty prostredníctvom pitia citrónovej vody. Okrem vitamínu C sa v citróne nachádza aj draslík a bioflavonoidy, ktoré spevňujú tkanivá a zabezpečujú tak uvoľňovanie toxínov.
Na regeneráciu pečene pozitívne vplýva tiež Rozmarín lekársky. Bylinku dostanete bežne kúpiť v lekárni alebo si ju môžete dopestovať sami doma v kvetináči. Čaj z neho pite 2 – 3 x denne.
Ďalší dôležitý orgán nášho tela, ktorý nám pomáha zbavovať sa všetkých škodlivín. Obličky, okrem toho, že pôsobia ako prirodzený filter, majú za úlohu produkovať viaceré hormóny a udržiavajú rovnováhu tekutín v organizme.
Pri detoxikácii organizmu platí všeobecná zásada zvýšeného pitného režimu. Pri detoxe obličiek platí toto pravidlo dvojnásobne. Ideálnou bylinkou je v tomto prípade Pŕhľava dvojdomá, nazývaná tiež ľudovo žihľava. Pripravte si odvar z prvých jarných výhonkov. Zalejte ich na pár desiatok sekúnd a pite po dúškoch počas dňa.
Nebojte sa použiť čerstvú mladú žihľavu aj do šalátov. Obsahuje množstvo minerálov, triesloviny a chlorofyl. Má diuretické vlastnosti, čo spôsobuje zvýšenie tvorby moču, a tým odstraňovanie škodlivín z tela von.
Na močové ústrojenstvo sú vhodné aj brusnice. Vďaka obsahu trieslovín a flavonoidov ich radíme medzi výborných pomocníkov pri upevňovaní imunity. Pomáhajú pri prevencii vzniku obličkových kameňov a znižujú hladinu cholesterolu. Brusnice môžete konzumovať čerstvé alebo siahnite so šťave z nich.
Hrubé črevo je tá časť tráviaceho systému, ktorá zodpovedá, okrem iného, za odstraňovanie pevného odpadu z tela. Má tiež za úlohu vstrebávať vodu, vitamíny a živiny z nestrávených zvyškov potravy. Pokiaľ nefunguje správne, spôsobuje značné tráviace problémy, ktoré môžu vyústiť do chronického ochorenia. Preto nezabúdajte na tento orgán.
Jednoduchými domácimi prírodnými receptami naštartujete aj očistu hrubého čreva. Okrem už spomenutej čistej vody a citrónovej šťavy, zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vlákninu. Čerstvé ovocie, zelenina, ale i celé zrná, orechy a semienka predstavujú bohatý zdroj vlákniny.
Určite konzumujte ľanové semienka. Okrem toho, že sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín a antioxidantov, dokážu absorbovať vodu a tým pomáhajú odstraňovať z čreva toxíny.
Pridajte si ich do jogurtu, tvarohu a spolu s vločkami a ovocím získate výdatné raňajky.
Ak chcete byť pri detoxikácii hrubého čreva dôslední, vynechajte varenú stravu a stavte na tú surovú. Zeleninové šťavy vás zásobia obrovským množstvom vitamínov, vlákniny a navyše vás zasýtia. Pripravte si doma vlastné z rôznych druhov zeleniny.