04.04.2018
I
Bulgur má príjemnú orieškovú chuť a vďaka svojmu zloženiu patrí do našich jedálničkov. Najmä z dôvodu:
Bulgur sa podobá vzhľadom na ryžu. Prednosťou je, že ho nemusíte variť. Stačí ho zaliať horúcou vodou v pomere 1:3 a je pripravený na konzumáciu či ďalšie spracovanie. Ak chcete, aby v bulgure zostali zachované všetky dôležité látky, zalejte ho studenou vodou a nechajte jednoducho napučať.
Bulgur je potravina, ktorú môžete použiť v neuveriteľne veľkom množstve receptov. Chutí na slano i na sladko. Úplne zastúpi ryžu či drobnú cestovinu. Pridávať ho môžete do polievok, rizota, fašírok. Hodí sa k mäsu i do šalátov. Jeho využitie v gastronómii je naozaj široké.
Sladká verzia môže byť napríklad raňajková kaša. Bulgur treba povariť na miernom ohni, až kým nezíska kašovitú konzistenciu. Variť ho môžete vo vode ochutenej trstinovým cukrom alebo agáve sirupom. Ale tiež v mlieku. Pridať môžete kokos, škoricu, mak, semienka ľanu. Po uvarení pridajte ovocie.
Okrem toho, že môžete bulgur použiť ako prílohu naozaj ku všetkému, vyskúšajte z neho rizoto. Na panvici opečiete cesnak, pridáte nastrúhanú mrkvu a šampiňóny. Podusíte do mäkka a pridáte na malé kocky nakrájané tofu. Bulgur si pripravte podľa návodu alebo ho dajte jednoducho zmäknúť do studenej vody. Ingrediencie spolu zmiešajte a rizoto môžete podávať.
Bulgur dostanete kúpiť v špecializovaných predajniach zdravej výživy a už aj vo viacerých predajniach potravín či supermarketoch.