22.10.2018
Rakytník obsahuje viac ako 600 mg vitamínu C na 100 ml šťavy, čo predstavuje šesťkrát viac tohto vitamínu ako má kivi a až dvadsaťkrát viac ako ho je v pomarančoch. Preto ak sa chcete v dobrej kondícii venovať športu alebo predísť prejavom prechladnutia, zaradenie šťavy z rakytníka do jedálnička je dobrou voľbou.
Rakytník pre svoj obsah zdraviu prospešných látok posilňuje imunitný systém, zvyšuje výkonnosť ale tiež zlepšuje kvalitu pokožky, ktorú musíme chrániť nielen v chladných mesiacoch pred mrazom, vetrom v kontraste s prekúrenými miestnosťami ale aj počas ostatných mesiacov roka, kedy vplyv slnečného žiarenia na pokožku je oveľa výraznejší.
-šťavy
-sirupu
-džemu
Rakytníkové plody môžete aj celé konzumovať, no vynikajúco sa hodia do smoothies, do marinád, zmrzliny aj k mäsu.
Suroviny:
100 ml šťavy alebo za hrsť rakytníkových plodov
1 banán
1 pomaranč
150 ml polotučného mlieka (môžte nahradiť gréckym jogurtom)
Postup: Do mixéra pridajte všetky ingrediencie a dôkladne vymixujte do hladkej konzistencie. Túto vitamínovú vzpruhu je potrebné skonzumovať do pol hodiny od prípravy, aby ste získali čo najviac prospešných látok bez zbytočného znehodnotenia.
Krása tela
Olej z rakytníka je vhodné používať zvonka na pokožku, pretože obsahuje nenasýtené mastné kyseliny (napr. linolová, linolénová, palmitová), ktoré sa podobajú lipidom ľudskej pokožky a pre kožu sú doslova balzamom. Vitamín E a karotény zase neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia ju pred predčasným starnutím aj nečistotami, tiež posilňujú prirodzenú lipidovú vrstvu, ktorá má ochrannú funkciu. Viete o tom, že dlhé roky sa informácie o rakytníku „tajili“ a využívali sa v ozbrojených zložkách pri regenerácii jaziev aj popálenín? Takže produkty z rakytníka pri starostlivosti o pokožku podporujú vlastnú ochrannú vrstvu a regulujú rovnováhu pokožky, ktorá z extrémne preťaženej a poškodenej sa stáva hladká a v zdravej kondícii. Dobré je vedieť aj to, že olej z rakytníka je vhodné nanášať na pokožku krátko po sprchovaní alebo kúpeli, kedy je pokožka vlhká a teplá, vtedy olej neštípe.