15.08.2017
Nadmerná konzumácia tukov, vzrastajúca hladina cholesterolu a problém je na svete. To je scenár, o ktorý sa veľa lekárov dodnes opiera a pred ktorým svojich pacientov varuje. Brnenskí vedci z Masarykovej univerzity ale výsledkami svojich výskumov upozorňujú na to, že oveľa nebezpečnejšie ako tuky sú sacharidy. Tie nám môžu z hľadiska rizika vzniku kardiovaskulárneho ochorenia (KVO) uškodiť oveľa viac.
Vedci sa zamerali na to, ako sa stravujú obyvatelia 42 európskych krajín a na to, aký má ich jedálniček vplyv na zdravie v zmysle už spomínaného rizika KVO. Po vyhodnotení 62 najbežnejšie konzumovaných základných potravín vyšlo najavo, že ochorením srdca a ciev najviac trpia obyvatelia krajín, v ktorých je najvyššia medziročná spotreba sacharidov. Tam, kde jedia veľa tukov a živočíšnych bielkovín, je naopak výskyt tohto ochorenia najnižší.
To ale samozrejme neznamená, že sa môžeme "napchávať" tukmi od rána do večera bez toho, aby nám hrozili nejaké zdravotné komplikácie. Problém je skôr v tom, ako sa sacharidy v našom tele správajú a čo spôsobujú.
Keď zjeme potraviny bohaté na sacharidy (predovšetkým rafinované cukry), dochádza k tomu, že sa v krvi zhromažďuje veľké množstvo glukózy. Tá je síce nenahraditeľným zdrojom energie, ale v tomto množstve môže spôsobiť peknú neplechu. V cievach totiž môže tvoriť väzby s proteínmi, z ktorých potom môžu vznikať nebezpečné zápalové ložiská. A odtiaľ už je len kúsok ku kôrnateniu ciev (ateroskleróze) a zmieneným KVO.
Je až prekvapujúce, že tuky vyšli z tohto porovnania oveľa lepšie. A to aj napriek tomu, že aj týmto výskumom bolo znovu preukázané, že ich nadmerná konzumácia (najmä tých živočíšnych) predstavuje najvyššie riziko v prípade zvyšovanie hladiny cholesterolu.
Zlepšiť reputáciu tukov pomohlo aj to, že v krajinách, kde je ich spotreba najväčšia (v kombinácii s vysokým príjmom živočíšnych proteínov), je zároveň veľmi dobrá dostupnosť lekárskej starostlivosti a výdavky na ňu sú značne vysoké. Tuky sú ale podľa vedcov z Brna z hľadiska rizika vzniku KVO k organizmu šetrnejšie práve preto, že nemajú žiadny vplyv na hladinu krvného cukru.
"Podľa najnovších poznatkov je potrebné nastaviť stravu tak, aby výkyvy hladiny krvného cukru boli čo najmenšie. Medzi základné živiny, ktoré majú na hladinu krvného cukru vplyv, a teda aj na vylučovanie inzulínu, patria predovšetkým sacharidy, ale aj niektoré zdroje bielkovín (napríklad z mliečnych výrobkov). Jedine tuky túto reakciu nespúšťajú, "hovorí odborníčka na výživu Monika Bartolomějová.
Zo sacharidov by sme sa mali vyhýbať tým jednoduchým, teda cukrom. Celkovo by sme mali množstvo sacharidov v strave znížiť. "Voľte len tie, ktoré majú nízky glykemický index a nízku glykemickú nálož," radí Monika Bartolomějová. Do tejto skupiny patria predovšetkým neškrobová zelenina (napr. brokolica, karfiol, zeler, kvaka, reďkovky, cibuľa, cesnak, pór, baklažán, paprika, huby) a strukoviny.
Zabúdať by sme podľa Moniky Bartolomějovej nemali ani na tuky, pretože niektoré z nich sú esenciálne, teda také, ktoré si naše telo nevie samo vyrobiť. "Zaraďujte ako tuky rastlinné a ich zdroje (olivový olej, vlašské orechy, mandle, avokádo), tak aj živočíšne, ako napríklad maslo alebo ghí (prepustené maslo). Dôležitý je aj príjem bielkovín, pretože bez nich sa rovnako nezaobídeme. Medzi ich zdroje patria mäso, ideálne z voľne sa pohybujúcich zvierat, alebo mliečne produkty, s ktorými to ale taktiež nepreháňajte, "upozorňuje.
Pokiaľ chcete pozitívne ovplyvňovať hladinu cholesterolu v krvi, zaraďujte do jedálnička mleté ľanové semienko, vlašské orechy a ďalšie zdroje omega 3 mastných kyselín (ryby, olivy, chia semienka, špenát, sóju, atď.).
Prevenciu vzniku kardiovaskulárnych ochorení môžete podporiť tiež užívaním špeciálnych doplnkov stravy. TRICARDIO je jediným produktom v SR, ktorý obsahuje unikátnu kombináciu bylín, vitamínov B2, B6, B12, kyseliny listovej, horčíka, draslíka, resveratrolu a gypenosidov. Predstavuje teda jedinečnú formulu mikronutrientov a bylín na podporu správnej činnosti srdca a cievneho systému.