04.09.2015
Ondřej Nývlt
Dnešné deti športujú prevažne organizovane, v krúžkoch či oddieloch, čo často nebýva lacné a navyše je potrebná náročná logistika a čas rodičov, ktorí musia ratolesti za športom a zo športu dopraviť. Mnoho detí nešportuje vôbec, zábavu im ponúka počítač či televízia. Dnes je bežné, že batoľa ovláda tablet, zato veľa prváčikov nevie korčuľovať, jazdiť na bicykli. Podľa štatistík sa s nadváhou alebo obezitou u nás dnes borí 20 – 30 % detí. Bohužiaľ platí, že zlé stravovacie návyky a životný štýl si väčšina z nich prinesie aj do puberty a dospelosti. Tukových buniek vytvorených v detstve je veľmi ťažké zbaviť sa a ten, kto ich má, celoživotne priberá oveľa ľahšie. O tom, že obezita a nadváha nie sú pekné a spôsobujú sociálne vylúčenie, vieme asi všetci. Väčšina obéznych sa ťažšie zoznamuje, zháňa prácu. Obezita nie je zdravá, prispieva k mnohým civilizačným chorobám a významne skracuje život aj jeho kvalitu. Čo by sme mali robiť, keď našim deťom najviac chutí práve nezdravé jedlo?
Najdôležitejšie je ísť príkladom. Keď sa rodičia stravujú zle, prejedajú sa alebo naopak vynechávajú jedlo a vôbec sa nehýbu, budú k tomu mať sklony aj ich ratolesti. Zakazovať väčším deťom niektoré jedlá asi príliš nemá zmysel, pretože zakázané ovocie chutí vždy najlepšie. A ak majú deti prístup ku školskému bufetu, taktiež si v ňom chipsy a pod. kúpia. Jedlo by sa nemalo stať odmenou ani trestom a občasný hriech možno odpustiť, nie je možné z neho však robiť pravidlo. V tomto článku vám ukážeme, že aj fastfoodové jedlá a ďalšie detské hity môžete pripraviť doma, z kvalitných surovín a s nižšou kalorickou hodnotou. A s láskou, samozrejme.
Pizza je vraj vôbec najobľúbenejšie jedlo slovenských školákov, čo nie je práve dôvodom na radosť. Patrí totiž do kategórie fast foodu, ktorý sa svojou zdravosťou chváliť priveľmi nemôže. A keď, určite nie ten vyprážaný. Pôvodná neapolská pizza má tenké cesto obložené niekoľkými základnými, čerstvými a lokálnymi surovinami - paradajkami San Marzano, mozarellou z byvolieho mlieka, bazalkou a olivovým olejom. Hrubú vrstvu cesta v podobe nadýchanej „buchty“ majú radi Američania, Česi zase holdujú oblohe z eidamu, salámy a slaniny.
Klasickú bielu pšeničnú múku nahraďte celozrnnou alebo špaldovou. Ponúknite deťom, aby si svojou pizzu obložili sami. Pripravte mištičky s nakrájanými paradajkami, paprikou, kukuricou, šampiňónmi, hráškom a kúskami kuracieho mäsa. Nebojte sa zelenej, pripravte špenát a rukolu. Posypte syrom, nemusí to byť vždy len parmezán, ten deťom občas nevonia. Uvidíte, ako bude vašim ratolestiam chutiť ich vlastná pizza.
Vždy sladká, často tučná, v niektorých prípadoch plná emulgátorov, obstarávajúcich krémovú konzistenciu vhodnú na lízanie... Deti ju však milujú a veľa dospelých tiež.
Mrazené jahody alebo lesné plody + banán na kolieska, trocha sedliackeho jogurtu, sirup z agáve a hlavne výkonný mixér.
Cola, Fanta, Sprite? Tiež si hovoríte, prečo v každej reštaurácii ponúkajú túto postmixovú trojku, pekne podľa abecedy? Prípadne niektorý z priemyselne vyrábaných džúsov, ktorý sa s ovocím xxxx stretol iba na obale? Niekde už robia aj „domáce“ limonády, napríklad zázvorovú, mätovú, uhorkovú či citronádu, zvyčajne však bývajú dosť drahé. Tá pravá a skutočne domáca vás vyjde na pár centov, navyše si ju môžete doladiť podľa svojej chuti čerstvými bylinkami, napríklad lístkom mäty, levandule, tymiánu alebo medovky. Tej bylinky, ktorá vám vonia a chutí. A ak sa chcete úplne vyhnúť kalóriám z cukru, pridajte stéviu.
Ingrediencie:
Postup: Vytlačte šťavu z citrónov, pridajte aspoň 6 lyžíc trstinového cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte 2 lyžičky jemne nastrúhaného zázvoru a lístky mäty, ktoré ste pretreli medzi prstami, aby sa uvoľnila aróma. Dolejte ľadovou sódou a rozlejte do pohárov. Môžete pridať aj ľad.
Z klasiky, ponúkanej školskými jedálňami, jednoznačne vedie rajčinová. Deťom sa páči jej farba aj sladkastá chuť. Navyše, ak ju pripravíte bez múky, zato s pridaním koreňovej zeleniny a zvolíte inú prílohu než knedle, ide o vyložene zdravé jedlo plné významného antioxidantu lykopénu, ktorý pozitívne pôsobí na ľudské zdravie. A ak vaše deti milujú kečup, stačí omáčku zvariť do hustejšej konzistencie a uložiť do sterilizovaných fľaštičiek.
Cibuľku opražte do sklovita, pridajte nasekané paradajky bez šupky, spolu s novým korením, bobkovým listom a korením krátko poduste. Pridajte soľ, 1 lyžicu hnedého cukru a ešte minútku nechajte prevariť, potom rozmixujte tyčovým mixérom. Ak chcete mať paradajkovú omáčku hustejšiu, pridajte k paradajkám nakrájanú mrkvu alebo petržlen. Chuť rajčinovej omáčky to priveľmi nezmení.
Obaľované rezne sú asi najtypickejším nedeľným obedom, možno na striedačku so sviečkovou. Väčšine z nás je dobre jasné prečo. Podľa odborníkov z Vysokej školy technologickej je vyprážanie najobľúbenejšou tepelnou úpravou jedla, ale aj tou najnezdravšou. Nejde len o kalórie, ktorých má tuk jednoducho veľa, ale aj o to, že ich prepaľovaním vznikajú škodlivé transmastné kyseliny. Rezne by teda nemali byť na obed každú nedeľu a keď si ich už nedokážete odoprieť, skúste nevyprážaný, napriek tomu chrumkavý variant.
Rezne obaľte v celozrnnej múke a miesto strúhanky použite nasekané cornflakes. Hotové rezne dajte na plech s papierom na pečenie. Na každý kúsok dajte kúsok rozpusteného masla alebo ghí. Pečte asi dvadsať minút v rúre predhriatej na 180 stupňov ° C. Takto upečené rezne nie sú vôbec mastné, naopak sú krásne chrumkavé.
Videli ste dokument „Supersize me“, v ktorom sa jeden bežný zdravý a štíhly Američan rozhodol jeden mesiac živiť len hamburgermi a ďalšími dobrotami z Mc Donalds, aby zistil, čo to s ním urobí? Výsledok prekvapil aj jeho lekára. 11 kíl navyše, ktoré potom ďalších 14 mesiacov zhadzoval. A tiež zásadné zvýšenie cholesterolu v krvi a mizerná nálada. Vo svetle týchto faktov je celkom jedno, či hamburger naozaj pochádza z Hamburgu a vymysleli ho námorníci, ako relatívne trvanlivé jedlo na cesty alebo z výstavy v americkom Saint Louis, kde istý obchodník potom, čo mu došli klobásky, opiekol zvyšné mleté mäso. Hamburger je kalorický, často aj tučný, takže by sme ho nemali jesť príliš často. Nielen ten z fastfoodu, pri ktorom ani nemáte predstavu o pôvode mäsa a látkach, ktoré sa do neho pridávajú, aby bolo mäso masovejšie a žemľa žemľovejšia.
Upečte si svoje vlastné domáce žemle zo špaldovej múky. Na hamburger použite len chudé mäso. Klasické hovädzie môžete zmiešať aj s kuracím či morčacím. Zmes dochuťte bylinkami. Vyformované hamburgery môžete piecť v rúre podobne ako rezne a alebo na grile. Dajte deťom na výber podobne ako pri pizzi, čím si chcú hamburger obložiť.
Poznáte nejaké dieťa, ktoré by ich nemalo rado? My nie. Dobu, kedy sa zemiakové hranolky vyrábali doma krájaním zemiakov, si ale dnešné deti už nepamätajú. Hranolky sa „rodia“ vo veľkých plastových vreckách v mrazničkách supermarketov. Sú predkrájané a predsmažené, často na veľmi „pochybných“ tukoch, obsahujúcich škodlivé transmastné kyseliny. Hranolky si môžete urobiť doma v rúre, na minimálnom množstve oleja, dobre znášajúcom vysoké teploty. A nemusia byť len zo zemiakov, ale tiež napríklad aj z cukety, zeleru (tie chutia skôr dospelým) alebo mrkvy či koreňu petržlenu, ktoré pečením na povrchu skaramelizujú na sladko. Priaznivci raw kuchyne si vyrábajú nepečené hranolky z bielej reďkovky, marinované v kurkume.
Pripravte si vlastnoručne nakrájané hranolky zo zemiakov. Pridajte k nim rovnako nakrájané zelerové hranolky. Vložte do misy, pokvapkajte primerane olivovým alebo iným kvalitným olejom a hranolky riadne premiešajte. Potom už len naukladajte na plech s papierom na pečenie okoreňte podľa chuti detí, napríklad zmesou na zemiaky od Sonnentor alebo len soľou a drvenou rascou. Rúru predhrejte na 190 stupňov °C a upečte.
Raw alternatíva sú hranolky z bielej reďkovky. Nakrájanú reďkovku zľahka obaľte v kvalitnom oleji - mal by mať svetlú farbu a potom premiešajte so žltou kurkumou. Hranolky na pohľad vyzerajú ako tie klasické, ale sú mnohonásobne zdravšie.
Majonéza či tatárska neodmysliteľne patria k hranolkám, vyprážanému syru a ďalším fastfoodovým dobrotám. Vzhľadom na to, že sa vyrábajú z vaječných žĺtkov a tuku, ide o kalorickú nálož a v spojení s vyprážaným jedlom je to hotová bomba. Ale také je to dobré.
Už sme vás naučili, ako vyrobiť zdravší kečup a hranolky. S majonézou to ide tiež, aj keď základné ingrediencie vás prekvapia. Ideálne sa hodia práve k zeleninovým hranolkám, či už tým čerstvým či pečeným v rúre.
Ingrediencie:
Postup: nesolené, prírodné kešu oriešky namočte aspoň na 2 hodiny do vody, ideálne je, keď ich necháte nasiaknuť cez noc. Zlejte z orieškov prebytočnú vodu, všetky ingrediencie z receptu dajte do mixéra a nemilosrdne rozmixujte dohladka. :)
Palacinky sú luxusnými pohodlnými nedeľnými raňajkami či rýchlou a vďačnou teplou večerou. Pokiaľ palacinku vypražíte na vrstve tuku, potriete marmeládou, postriekate šľahačkou zo stuženého rastlinného tuku v tube a bohato posypete cukrom, na kráse jej to neuberie, ale zdravé to práve nebude. Pritom to nie je tak zložité - stačí pridať čerstvé ovocie, namiesto cukru osladiť agávovým sirupom, pražiť na nepriľnavom povrchu s minimom tuku a bielu múku nahradiť ovsenými vločkami.
Ingrediencie:
Postup: V mixéri rozmixujeme vločky s mliekom do hladka, pridáme ostatné ingrediencie a rozmixujeme znova. Necháme pár minút odstáť, nalejeme na panvicu a smažíme z oboch strán. Pokiaľ máme kvalitnú panvicu, nemusíme na vyprážanie použiť olej. Servírovať môžeme s agávovým sirupom a citrónovou šťavou / rozmixovaným tofu s malinami alebo iným ovocím osladeným ryžovým agávovým sirupom / cottage syrom osladeným stéviou, sirupom z agáve alebo kvalitnou marmeládou bez cukru s vysokým obsahom ovocia / čerstvým ovocím s odtučneným tvarohom.
Sušienky, buchty, šišky a spol. deti milujú a úplne im ich upierať by od nás, rodičov, nebolo pekné. Nie je však dobré kúpiť prvý balík čohosi v „čokoládovej“ poleve, ktorý na nás vykukne z regálu. Keď sa rozhodnete piecť doma, môžete vždy nahradiť bielu múku zdravšou špaldovou, nepreháňať to s cukrom a nenápadne do cesta prepašovať ovocie, oriešky a dokonca aj zeleninu - mrkvu. „Carrott cake“, čiže mrkvový koláč začali hojne piecť anglosaské gazdinky v núdzi, počas vojny, kedy nebol dostatok cukru ani múky. Mrkva sa osvedčila - dodáva cestu sladkosť aj vláčnosť a dnes sú „mrkváče“ najobľúbenejším britským dezertom.
Ingrediencie:
Postup: Rúru predhrejeme na 180 ° Celzia. V jednej mise zmiešame sypké ingrediencie spolu s orieškami a hrozienkami, Do druhej nastrúhame mrkvu a jablká, prilejeme vodu, olej a jablčný ocot. Všetko premiešame a pridáme k sypkej zmesi. Obe zmesi zmiešame, a nalejeme do muffinových košíčkov. Pečieme v rúre asi 25 minút. Deťom na desiatu pribalíme k muffinkám ešte biely jogurt.
Viete, že ghí je v skutočnosti upravené (prepustené) maslo, známe je aj pod pojmom indické maslo? Indovia ho dodnes považujú za elixír. Ale takýmto spôsobom si maslo bežne upravovali už naši predkovia, najmä preto, aby im maslo vydržalo dlhé mesiace, keďže vtedy chladničky neexistovali. Podstatou výroby masla je dlhý proces roztápania, počas ktorého sa zbiera vzniknutá pena. Tak sa odstránia mliečne bielkoviny, a takéto maslo neobsahuje laktózu, podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálov, pomáha detoxikovať, podporuje látkovú výmenu a vraj má i protivírusové účinky. Môže sa použiť nielen na natieranie chleba, ale aj na vyprážanie, jednoducho ho možno použiť všade tam, kde pridávate tuk, pokrmom však dodá jemnú chuť.
Môžte si ho vyrábať doma z bežného masla alebo ho dostanete kúpiť takmer v každom kvalitnom BIO obchode, či predajni so zdravými potravinami.