Mlieko, áno či nie

15.02.2017

 

Petr Fořt

Pokiaľ sa rozhodnete veriť tvrdeniu väčšiny odborníkov, že mlieko a mliečne produkty sú významnými potravinami pre ľudskú výživu a zdravie, je to ako by ste dosiahli Pyrrhovo víťazstvo. Ak vám to nič nehovorí, je to to isté ako zvíťaziť vo vojne, ale nakoniec neprežiť jej dôsledky. Tvrdenie, že mlieko a mliečne výrobky umožnili ľudstvu prežiť, je demagógia. Nebudem však tvrdiť, že mlieko nie je bežnou potravinou pre niektoré pôvodné národy. Lenže ide o to, aké to mlieko je - väčšinou kobylie, ovčie alebo kozie, výnimočne kravské. Ale predovšetkým to je mlieko vo svojej pôvodnej forme. Jednoducho povedané - technologicky modifikované a predovšetkým bio.

Mlieko a mliečne produkty (ďalej len ML a MLP) sú významnými potravinovými komoditami, možno rovnako dôležitými ako obilniny, sója, ryža a mäso. Napriek tomu si nemyslím, že ich absolútne vylúčenie z trhu by znamenalo koniec civilizácie, rovnako ako vylúčenie mäsa. Ostatne, to by už neexistovala ľudská populácia v strednej a južnej časti Afriky, juhovýchodnej Ázii a strednej a južnej časti Ameriky. Pre vysvetlenie - sú to oblasti sveta, kde populácia trpí intoleranciou laktózy. No nie je to zvláštne? Aký by k tomu príroda mala dôvod, že? Nie je to to isté ako intolerancia strukovín či rýb? Inými slovami - môže príslušník akejkoľvek ľudskej rasy jesť všetky druhy potravín bez obmedzenia? Tušíte odpoveď? Správne - nemôže.

 

Mlieko vo výžive moderného človeka

Adaptácia človeka na konzumáciu ML prebiehala ešte len posledné stovky rokov. Podľa niektorých odborníkov dokonca tisíce rokov! No, či už je to tak alebo onak, výsledok je dôležitý - adaptácia bola úspešná - ale len v niektorých geografických oblastiach. Nemliečne populácie prosperovali rovnako dobre, ba po zdravotnej stránke možno lepšie, než mliečnej. Rozhodne však tie nemliečne netrpeli osteoporózou, ako by očakávali hlásatelia nutnosti konzumácie ML ako jedinej potraviny, údajne preventívne pôsobiacej proti osteoporóze. Paradoxne západná civilizácia je premorená osteoporózou a niektorými typmi rakoviny, ktoré majú, zdá sa, súvislosť s konzumáciou ML a MLP.

Hospodárske dôsledky 2. svetovej vojny znamenali zmenu spôsobu výživy populácií vyspelých štátov Európy a Severnej Ameriky. Začala éra pestovania pšenice, cukrovej trstiny, repy cukrovej a chovu dobytka ako mäsových, tak mliečnych plemien (dojníc). To bol začiatok doteraz trvajúcej doby mliečnej. Extrémne stúplo množstvo hovädzieho dobytka, čo ekológovia označili za katastrofu napríklad s ohľadom na produkciu metánu. To je totiž najúčinnejší skleníkový plyn. 

S postupujúcou technológiou výroby a dopravnou logistikou sa lokálny predaj čerstvého, tepelne neupraveného ML, pochádzajúceho priamo od farmára, zmenil v distribúcii mikrobiologicky bezpečných, nanešťastie len z pohľadu producenta, výhodných, trvanlivých druhov ML a MLP.

Spolu s potravinárstvom sa rozvíjala aj hygiena potravín. Niet divu, pred i po vojne hovädzí dobytok trpieval TBC a chovatelia dojníc nemali znalosti hygienicky nezávadnej dojacej technológie. To je dnes za nami - vďaka antibiotikám a očkovaniu TBC v ML asi nehrozí, zato sa objavili iné problémy vyplývajúce zo stimulácie dojníc na produkciu mlieka. Už nejde o antibiotiká, ale o použitie rastových stimulantov. Ale keby len to! Pokračujúce ekologické znečistenie sa nutne musí prejaviť aj na kvalite kŕmenia - a to zase samozrejme na kvalite mlieka.

Výsledkom starostlivosti hygienikov o zdravie občanov bolo zavedenie povinného tepelného ošetrenia mlieka, tzv. pasterizácia. V supermarkete dnes nekúpite nepasterizované ML a len málokde (a za veľké peniaze) z neho odvodené MLP (napr. tvrdé syry). Avšak to dokazuje, že výnimky potvrdzujú pravidlo a zákony platia len pre niekoho.

 

Mlieko pre zdravie?

Aktuálny zdravotný stav populácie je však neuspokojivý. To je okrem iného dôsledok vplyvu nesprávnych stravovacích návykov. Lenže to nie je zďaleka to hlavné! Ide hlavne o klesajúcu kvalitu potravín a ich chemizáciu. Len demagóg môže vyhlásiť, že zlý zdravotný stav je dôsledkom klesajúcej spotreby ML a MLP. No, aj takí by sa našli...

 

Odporúčania WHO

Publikácia WHO "Feeding and nutrition of infants and young children: Guidelines for the WHO European Region, with Emphasis on the former Soviet countries (ed .: WHO, 2003)" okrem iného uvádza: Kravské mlieko je zdrojom mnohých živín, potrebných pre rast dieťaťa. Nemalo by sa však zaradiť do stravy skôr ako v 9. mesiaci veku z nasledujúcich dôvodov:

  • môže vytlačiť zo stravy materské mlieko,
  • má nízky obsah železa,
  • môže spôsobiť gastrointestinálne krvácanie, ak je podané pred 6. mesiacom veku,
  • má až štyrikrát vyšší obsah bielkovín a sodíka ako ľudské materské mlieko.

Ďalej sa tam zdôrazňuje: "aby bolo ML zvierat mikrobiologicky bezpečné, je nutné ho pred konzumáciou pasterizovať alebo prevariť (!)" MOJA poznámka: to je sporné, pretože pri dojčení kojenec konzumuje nepasterizované mlieko, že? Už len z princípu - akákoľvek cicavčia matka nemôže dojčiť mláďa infekčným mliekom. Za nepriaznivých podmienok môže byť ML sekundárne bakteriálne kontaminované (to platí aj pre ML kravské)!

 

Fermentované (kyslé) MLP

Čerstvé nepasterizované ML má relatívne krátku trvanlivosť. Pasterizácia a potom fermentácia (kysnutie) trvanlivosť predlžuje, pretože do istej miery zabraňuje množeniu niektorých patogénnych mikroorganizmov. Výhodou je tiež zníženie obsahu mliečneho cukru (laktózy). Fermentovaným MLP sú prisudzované pozitívne vlastnosti, preto sú odporúčané v prevencii aterosklerózy, alergií, gastrointestinálnych porúch a rakoviny. Hoci to nebolo potvrdené, tvrdí sa, že výsledky výskumu antibakteriálnych, imunologických a cholesterol znižujúcich efektov naznačujú zdravotný prínos. Dva najbežnejšie výrobky, obsahujúce probiotiká, sú jogurt a kefír. Je evidentné, že vhodným spôsobom konzumovať kyslé MLP sú dobrou voľbou. To však neznamená, že je ideálne denne konzumovať 2x 250 ml nejakého jogurtu. Moderný priemysel dnes zneužíva jogurt k produkcii rôznych odvodených výrobkov, ktoré nemienim propagovať, pretože sú presladené, termizované, neobsahujú živé protibiotické baktérie, ale obsahujú cukry alebo umelé sladidlá, sú farbené, ochutené alebo nastavené všetkými možnými éčkami.

Existuje dostatok dôkazov, oprávňujúcich konštatovanie, že doporučovanie pravidelnej konzumácie ML je chybné!

Článok v časopise J. Nutr. Educ. Behavior 2009 upozorňuje, že tvrdenie - každý potrebuje denne 3 poháre ML - je prinajmenšom nedorozumenie, pretože to odporuje evolúciu. A to stále nie je všetko!

 

Konzumácia ML môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny vaječníkov

Štúdia švédskej Karolinska Instituet preukázala, že ženy, konzumujúce niekoľko rokov denne 1 - 2 poháre ML (2 - 5 dcl), majú významne vyššie riziko rakoviny vaječníkov (publikované v Am. J. Clin. Nutr. Vol. 80, no. 5) . Ďalšia štúdie dospela k rovnakému záveru (uverejnené v Int .J. Cancer). Podľa niektorých autorov to možno vysvetliť obsahom laktózy. Mimochodom najväčším zdrojom je sušená mliečna srvátka. Neodporúčam konzumovať!

 

Biznis a politika ovládajú výrobu potravín a formujú odporúčania odborníkov

Lobby výrobcov tlačia na odborníkov, ktorí sú následne vo svojich tvrdeniach alibisticky opatrní. Napríklad dr. Kate Law z britského výskumného ústavu rakoviny vyhlásila, že pravidelná konzumácia netučného ML a MLP síce môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny vaječníkov, ale pretože nechce situáciu vyhrocovať, konštatuje, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie a kým budú hotové, odporúča hlavne dostatok ovocia a zeleniny.

Renomovaní lekári pritakávajú, pretože výživu nikdy neštudovali a o potravinárskej technológii nič nevedia. V súvislosti s pôsobením konzumácie MLP na telesnú hmotnosť (nadváhu) si môžete prečítať vyhlásenie prestížnej kliniky Mayo (USA), kde sa uvádza: "konzumácia ML nie je príčinou vzostupu výskytu obezity". Dokonca tvrdí, že je to naopak! Je to pravda?

 

Nie je divné, že dojnice denne vyprodukuje 20 litrov (veľa plemien dvojnásobok) ML?

Kde berie toľko tekutín a vápnika? Ako dokáže vyprodukovať také množstvo tuku a bielkovín? Nuž, v podstate nerobí nič iné, než žerie a tvorí ML. A to nie je prirodzené. Dojnice, chované konvenčne, celý život väznené v stajni, sú polo živými továrňami na mlieko. Sú kŕmené umelým krmivom, obohateným o sójové produkty a do istej doby tiež mäsokostnou múčkou, majú špičkovú lekársku starostlivosť, tým myslím antibiotiká a rastové stimulanty na báze rBGH (rekombinantný bovinný rastový hormón), dokonca dostávajú injekcie s vápnikom, atď. Dôsledkom nie je len neuveriteľná dojivosť, ale aj špecifické zloženie ML, ktoré je však chudobné na prospešnú mastnú kyselinu, zvanú CLA a súčasne nevhodne bohatú na rastový faktor IGF-1. To má súvislosť s vyšším výskytom rakoviny prsníka a prostaty a diabetom 1. typu (netvrdím, že rBGH sa používa aj v ČR).

Šľachtené a šialené kravy

ML pôvodných plemien dojníc obsahuje kazeín (základ tvarohu), bohatý na aminokyselinu prolín. Šľachtené kravy majú v molekule kazeínu miesto prolínu aminokyselinu histidín. Tá spôsobuje, že kazeín nedokáže blokovať efekt proteínu BCM7, ktorého výskyt súvisí s rizikom vzniku neurologických zmien (autizmus a schizofrénia) a cukrovky 1. typu (juvenilného). Podobne je tomu s autoimunitnými ochoreniami.

Tento problém, ako sa zdá, je len s ML kráv plemena Holstein (SRN), pretože u ML plemena Jersey (Veľká Británia) to nehrozí. Možno vás tiež napadne, čo keď je choroba, nazývaná BSE (šialenstvo kráv), zaznamenaná prvýkrát v Anglicku, snahou o likvidáciu konkurencie?

 

Neškodné ML?

Stále sa stretávam s odporúčaním odborníkov matkám, aby obmedzili dojčenie, pretože materské mlieko je kontaminované xenobiotikami (cudzorodými látkami). Niečo na tom je, ale tými sme už preliezli všetci. Rovnaký problém logicky musí byť aj u ML kravského! Bohužiaľ nedojčenie je proti prírode a tak je jasné, odkiaľ vietor fúka! Absencia dojčenia predsa znamená použitie umelej mliečnej dojčenskej a batoľacej výživy! To je výhodné pre výrobcu produktov tohto typu rovnako ako pre výrobcov kravského ML, že? Jediným pochybným pozitívom je kontrolovaný obsah xenobiotík vrátane mykotoxínov, ťažkých kovov a baktérií. A čo estrogény, rastové stimulanty a antibiotiká? Pst! O tom sa hovoriť nesmie!

 

(Možný?) Obsah látok hormonálneho charakteru v kravskom ML

V diskusiách o bezpečnosti iného než materského ML zaznievajú hlasy, uvažujúce o vplyve v ňom obsiahnutých hormónov (predovšetkým estrogénov). Pochopiteľne sa hneď našli štúdie preukazujúce, že obsah hormónov v konvenčnom kravskom ML je zanedbateľný. Vďaka najnovšej štúdii, sponzorovanej jednou veľkou zdravotnou poisťovňou (uverejnené v Journal of the National Cancer Institute), sa ukázalo, že ženy, ktoré prežili rakovinu prsníka a ďalej konzumovali kravské ML a MLP, mali väčšie riziko smrti než tie, ktoré ML a MLP nekonzumovali.

 

Je možné formulovať jednoznačné námietky proti pravidelnej konzumácii ML a MLP?

ÁNO - tu sú fakty vypovedajúce proti pravidelnému použitie ML:

1. Laktóza aj mliečne proteíny zvyšujú produkciu inzulínu. Riziko inzulínovej rezistencie je dôsledkom konzumácie nízkotučného a odtučneného ML. Ak trpíte inzulínovou rezistenciou, ML a nízkotučné MLP nekonzumujte! Existuje však výnimka, pre športovcov, ktorí pijú ML s cieľom urýchliť zotavenie, je vyplavenie inzulínu prospešné.

2.Betacellulin je rastový faktor prítomný v ML, predovšetkým v srvátke (teda aj vo whey proteínoch, používaných drvivou väčšinou športovcov). Jeho veľké množstvo je v ML ustajnených kráv. Je spájaný s provokáciou rakovinového bujnenia k nádorovým ochoreniam predisponovaných osôb. V prípade kráv, chovaných na pastve, má ML oveľa menej betacellulinu, zato ale dostatok protijedu, ktorým je CLA (konjugovaná kyselina linolová). Konzumácia plnotučného nepasterizovaného kravského ML sa preto považuje za zdraviu prospešnú. je to opak tvrdenia EFSA a WHO.

3.ML obsahuje aj ďalšie rastové faktory, predovšetkým IGF-1. To súvisí s vyšším rizikom rakoviny v prípade, keď je konzument ML alebo whey proteínu náchylný k rakovine. Riziko je vyššie u starších mužov (rakovina prostaty) a žien (rakovina vaječníkov). V prípade detí a športovcov, snažiacich sa budovať svaly, ktorí nemajú genetickú dispozíciu k rakovine, je IGF-1 podporným prostriedkom, ktorý by nemal byť rizikový. Ale isté to nie je. Športovcov s predispozíciou k nádorovému ochoreniu určite poteší, že dlhé roky odmietaný kazeín (v podstate tvaroh) má vlastne ochranný efekt, ale len do tej doby, než by z iných dôvodov rakovinu niektorý zo športovcov dostal! Pre osoby, ktoré majú preukázané nádorové ochorenie, sa ML ani žiadny MLP neodporúča !!

4.Hydrolyzovaný kazeín podporuje obnovu poškodenej črevnej sliznice! To znamená, že pre osoby trpiace syndrómom deravého čreva a v dôsledku toho alergiami, môže byť prínosom! Dokonca je funkčný v prevencii cukrovky! To isté platí v prípade hydrolyzátov srvátkových proteínov (whey proteins). To je dobrá správa predovšetkým pre športovcov! Nanešťastie ale syndróm deravého čreva je asi zavinený konzumáciou ML, dôsledkom sú diabetes 1. typu, mnohopočetná skleróza a reumatoidná artritída.

5.ML a MLP, hlavne v ich plnotučnej verzii, nespôsobujú okysľovanie. Vápnik a niektoré MLP (napr. syr Gouda), obsahujúce vitamín K2, podporujú kvalitu kostnej hmoty. Objektívne hodnotenie - ML a MLP napriek tomu nie sú jasným prínosom pre prevenciu osteoporózy - ale rozhodne ju nespôsobujú.

6.Konzumácia ML nespôsobí hormonálne problémy tým, že obsahuje malé množstvo estrogénov. Ak chcete byť opatrní, istotu nájdete v konzumácii acidofilných MLP.

7.Problém pasterizácie ML je v deštrukcii a tým vznikajúcej strate biologickej funkcie množstva užitočných bielkovín, predovšetkým laktoferínu. Dlhodobá konzumácia konvenčného ML teda môže byť jednou z príčin chudokrvnosti.

8.Existuje vzťah konzumácie pasterizovaného ML k akné teenagerov. Preukázalo sa, že je rozumné sa v týchto prípadoch ML vyhnúť.

9.Je pravdepodobné, že by sa stav pacientov s reumatoidnou artritídou zlepšil po vylúčení ML a MLP zo stravy. Prekvapivé však je, že hovädzie mäso môže obsahovať albumín (jedna z bielkovín), totožný zložením s albumínom ML! Bude však potrebná ďalšia štúdia, ktorá posúdi, či je albumín kravského mlieka totožný s albumínom hovädzej svaloviny.

 

Zhrnutie

ML a MLP sú potravinami demonštrujúcimi nedokonalosť poznania. Diskusia nekončí. Názorová diverzita vyvoláva nedôveru verejnosti, ale nie k potravinám, ale k odborníkom. To je nepríjemný paradox. Ľudia dospejú k záveru, že vedcom nemožno veriť (to nie je možné vylúčiť) a v supermarketoch budú kupovať to, na čo sú zvyknutí po generácie (hoci teraz je to o niečom inom) a hlavne to, čo je lacné. To z odborného pohľadu znamená to najhoršie - odtučnené alebo polotučné ML, často dokonca trvanlivé UHT.

 

Konvenčné ML a MLP?

Sortiment je obrovský, pretože je vynútený konkurenciou. To sa prejavuje nielen v médiách, ale hlavne v praxi - v podobe rozpakov spotrebiteľa, čo vziať z regálu preplneného desiatkami MLP rôznych výrobcov. Tučný, netučný, polotučný, sladený, nesladený, s ovocím, cereáliami alebo s farbenými pufovanými cereálnymi chrumkami alebo radšej BIO? Ale to je drahé, že? A od ktorého výrobcu? Najlepšie je vybrať si známy a lacný, to písali aj v novinách.

 

Existujú riziká, vyplývajúce z konzumácie konvenčného pasterizovaného ML?

Áno. Podľa tvrdenia väčšiny odborníkov je (pasterizované) mlieko jedným z potravinových alergénov. Mnoho ľudí je na ML citlivých, hlavne vtedy, ak chýba enzým, ktorý rozkladá laktózu alebo v prípade, keď trpí syndrómom deravého čreva a tým sa stáva citlivým na mliečne bielkoviny. Tepelná úprava problém nerieši. V prípade intolerancie laktózy nezostáva než používať MLP zbavené laktózy alebo s jej obmedzeným obsahom docieleným fermentáciou pri výrobe jogurtov a kyslej smotany a niektorých syrov.

V prípade intolerancie (alebo alergie) na mliečne proteíny je nutné sa ich definitívne vzdať.

 

Prejavy a dôsledky intolerancie ML a nadmerného príjmu mliečnych proteínov

  • Hnačka, brušné kŕče a nadúvanie
  • Osteoporóza a artritída
  • Obehové ochorenia
  • Rakovina - predovšetkým vaječníkov a prostaty
  • Recidivujúce ušné infekcie batoliat a detí
  • Kolitída batoliat a detí
  • Skorá obezita
  • Diabetes 1. typu u geneticky disponovaných osôb
  • Neplodnosť žien
  • Leukémia
  • Autizmus

 

V mene boha veľkého biznisu

Lobby výrobcov mlieka a mliečnych výrobkov sa snažia zachrániť chovateľa kráv a na neho nadväzujúci spracovateľský mliečny priemysel. Vedci preto náhle objavujú výhody pravidelnej konzumácie ML a MLP.

 

Vedci k lekárom

"Máme dôkazy, a preto vám radíme - prezentujte pacientom a verejnosti naše odporúčania pravidelnej konzumácie ML, pretože:

  • znižuje krvný tlak
  • pôsobí preventívne na osteoporózu
  • znižuje riziko vzniku zubného kazu, ak sa použije po sladkom jedle
  • je najdôležitejším zdrojom vápnika, ktorého je nedostatok predovšetkým u detí
  • prispieva k redukcii nadváhy
  • je dôležitý pre dojčatá, batoľatá a teenagerov a nielen pre nich. "

 

Realita?

Všetky uvedené tvrdenia nemožno vedecky obhájiť.

 

Pasterizácia ML

Pasterizované ML je dôsledkom obáv z nákazy, údajne hroziace pri konzumácii čerstvo nadojeného ML. Tento spôsob spracovania mlieka však prináša viac negatív než pozitív.

1.Pasterizácia eliminuje zdravotné výhody surového tepelne neošetreného ML. Pritom podľa tvrdenia FDA (Federal Department of Agriculture, USA) máme veriť tomu, že pasterizácia zabíja všetky patogénne mikroorganizmy. To nie je pravda! Naopak, čerstvé ML zdravých, geneticky nemodifikovaných plemien kráv voľne sa pasúcich (grass fed) nie je zdrojom nákazy tuberkulózou, týfusom, slintačkou a krívačkou. Pasterizácia naopak ničí prirodzene prítomné baktérie a znižuje obsah pôvodne prítomných vitamínov a ďalších mikronutrientov.

2.Produkcia konvenčného odtučneného ML mení zdravú potravinu v modrastú tekutinu, ktorá spôsobuje alergie a pri dlhodobom používaní poškodzuje zdravie.

3.Pasterizácia mení fyzikálny charakter mliečnych proteínov, predovšetkým kazeínu - to je pravdepodobný dôvod alergie a prípadného vzostupu hladiny LDL - cholesterolu. Každý študent potravinárstva vie, že zahriatím proteínu nad 60 stupňov dôjde k nevratnej fyzikálnej zmene, ktorá sťaží spracovanie a vstrebávanie proteínov i vápnika.

4.Pasterizácia ML mení prirodzenú laktózu na tzv. beta-laktózu. Tá sa rýchlo vstrebe a vyvolá hypoglykémiu. Dôjde k poklesu krvného cukru a dostaví sa hlad. Súčasťou molekuly laktózy je monosacharid galaktóza. Ten je pre človeka rizikový, pretože mení citlivosť tkanív k inzulínu.

5.Pasterizácia zhoršuje využitie vápnika. Odporúčanie konzumácie ML ako hlavného zdroja vápnika - pre zdravé zuby, kosti a prevenciu osteoporózy - je problematické!

6.V dôsledku homogenizácie a následnej pasterizácie sa mliečny tuk rozpadá a aktivuje sa enzým xantínoxidáza. To zvýši oxidatívny stres, spôsobujúci poškodenie cievnej steny (ateroskleróza). Homogenizovaný tuk je ideálne vstrebateľný a je príčinou zmien lipidového spektra (LDL cholesterolu) a obezity.

7.Pravidelná konzumácia ML a MLP vyvoláva prebytok v príjme vápnika oproti horčíka, čo spôsobí poruchy neuromuskulárneho prenosu. Horčík musí byť dodávaný v podobe jeho prirodzených zdrojov (kakao, orechy) alebo formou suplementov.

Dr. Robert Thompson, autor publikácie "The Calcium Lie", upozorňuje, že chronický nadbytok vápnika je zdrojom nedostatočného vstrebávania ďalších minerálnych látok a dôsledkom toho nerovnováhy minerálnych látok, sa zvyšuje riziko vzniku:

  • obehových ochorení,
  • obličkových kameňov,
  • žlčníkových kameňov,
  • artritídy,
  • zníženie funkcie štítnej žľazy,
  • obezity,
  • diabetu 2. typu.

8.Využitie vápnika je závislé na príjme vitamínov D a K, ktoré veľmi často chýba. Vápnik sa teda nevyužije pre tvorbu kostnej hmoty, ale ukladá sa do cievnej steny a tým sa spolupodieľa na vzniku aterosklerózy. Uvažuje sa o súvislosti nadmerného príjmu vápnika, nekrytého príjmom horčíka, so zvýšeným rizikom trombózy. To nie je definitívne preukázané, ale riziko je väčšie vo vyššom veku hlavne u žien, ktoré dlhodobo používajú hormonálnu antikoncepciu.

9.Podľa vyjadrenia niektorých odborných kapacít súvisí konzumácia pasterizovaného ML, začatá od najútlejšieho detstva, s vysokým rizikom vzniku schizofrénie, autizmu a cukrovky 1. typu hlavne u jedincov k týmto ochoreniam disponovaných!

10.Dôležitým proteínom kravského ML je kazeín. To je zásadný rozdiel oproti ľudskému materskému ML. Dôsledkom je vyššie riziko autoimunitných ochorení, ekzémov a astmy. Okrem toho vysoký obsah proteínov v útlom detstve preťažuje pečeň. ML spôsobuje tvorbu hlienu v dýchacích cestách, čo producenti ML odmietajú, bez toho aby predložili dôkazy. Až neuveriteľné sa zdá byť zistenie, že kazeín je návykový.

11.ML konvenčne chovaných kráv je zdrojom ťažkých kovov, antibiotík, polychlórovaných bifenylov a genetickým inžinierstvom produkovaných rastových hormónov (rBGH), ktorých nepriaznivý efekt je ťažko identifikovateľný.

12.Konzumácia ML zhoršuje plodnosť žien a zvyšuje riziko rakoviny vaječníkov.

13.Pasterizované ML obsahuje zmenené spektrum tukov - vyššie množstvo mastných kyselín s dlhým reťazcom a menej kyselín s krátkym reťazcom, kritický je nedostatok CLA. Preto má bio maslo a maslo kráv (grass fed) odlišnú štruktúru a chuť (a je oveľa zdravšie ako konvenčné).

 

Možno všetko v súvislosti s ML nie je len zlé

Niektoré štúdie tvrdia, že konzumácia nízkotučných (!) MLP znižuje riziko cukrovky 2. typu u mužov. Štúdia prof. Arne Astrup z Kráľovskej univerzity (Dánsko) zaznamenala pokles nadváhy u mužov konzumujúcich MLP. Podľa názoru autora štúdie je to spôsobené vysokým obsahom vápnika, ktorý na seba viaže tuk a nevstrebaný ho vylučuje stolicou. Nanešťastie z uvedeného vyplýva, že vápnik sa nevstrebáva. Toto je známe už desiatky rokov! Komicky však štúdia vyznie, keď zistíte, že priemerný pokles hmotnosti bol 4 kg za 1 rok! Obávam sa, že štúdia mala jediný motív - snahu autorov vyhovieť želaniu sponzora, ktorým bol mliečny priemysel!

Podľa výsledkov iných štúdií je pravidelný príjem vápnika v podobe MLP prevenciou vzniku obehových ochorení. Podľa výsledkov ďalších štúdií je však zdrojom zvýšeného rizika niektorých typov nádorových ochorení! Tak si vyberte.

 

Odporúčania podložené analýzou vedeckých prác a praktickými skúsenosťami

  • ML je potravinou, nie nápojom, využiteľným ako náhrada tekutín
  • ML nie je pre dospelého človeka nutnou potravinou
  • Akceptovateľnými MLP sú kyslé bez prídavku ovocia a cukru
  • Nevhodné sú netučné ML a MLP
  • Ak máte po konzumácii ML hnačku, nadúvanie alebo po konzumácii tvarohových produktov a ML zápchu, vyhnite sa im

Športovci profitujú z použitia špeciálnych MLP (predovšetkým whey proteín). Tí, ktorí nie sú citliví na ML, ho môžu použiť v regenerácii k zníženiu laktátovej acidózy - ML alkalizuje. Problém je s tým, že to platí takmer výhradne pre ML nepasterizované. A to nie je dostupné.

Ak konzumujete významné množstvá ML (pasterizovaného) a nemáte problém s trávením ani s nadváhou, odporúčam súbežne používať organicky viazaný horčík v podobe doplnku stravy.

Další články

Strava
Sú naše hriešne chute prínosné alebo škodlivé?

Sladká, slaná, kyslá, horká a nedávno tiež umami. Týchto 5 chutí a ich vzájomné kombinácie rozhodujú o tom, čo nám chutí…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Chudnutie
Strava
Kokosový olej: jed aj všeliek

Kokosový olej môžete bežne používať. Treba však stále myslieť na pestrosť stravovania a tak ho nemožno odporučiť ako jediný…

Vaše premeny

Jana Kušnírová

Za pol roka som vďaka odbornej pomoci dokázala schudnúť viac ako som mala v pláne

Jaroslav Vondrák

Aj napriek zdravotným problémom mám 41 kg dole

Mária Čurmová

Už som mala dosť svojich pribúdajúcich kíl