07.05.2015
Mohli by sme predpokladať, že USA bude mať prvenstvo v konzumácii cukru, a to sa aj podľa prieskumu Euromonitor potvrdilo.
Priemerný obyvateľ USA zje viac ako 126 gramov čistého cukru denne, čo je fakt sila. V prepočte je to 25 lyžičiek cukru alebo 250g Milka čokolády alebo tri tuby Pikao, či 5 tyčieniek Mars, prípadne 10 balíčkov BEBE orieškových sušienok za deň. Je to asi dvojnásobok podielu cukru oproti spotrebe obyvateľov ostatných krajín.
Pritom Svetová zdravotnícka organizácia WHO stanovila ako denný príjem asi 50 g cukru pre človeka s bežnou hmotnosťou.
Nemecko je na tom trošku "lepšie", konzumujú 103 g čistého cukru na deň. Najmenej cukru ľudia jedia v Indii, Izraeli, Indonézii a Číne (to bude asi ten dôvod, že sú zväčša štíhli).
Čo sa cukru týka, Slovensko "vybojovalo" v konkurencii hodnotrných krajín 22. miesto sa spotrebou 66,7 gramov tuku na osobu na deň. Je to stále o 30% viac ako odporúča WHO.
USA nemajú prvenstvo vo všetkom, napríklad v konzumácii tukov trochu zaostávajú. Tukovými kráľmi sú Belgičania, ktorí do seba dostanú 86,5 g tuku za deň. Druhé miesto získava Fínsko s 81 gramami tuku. USA sa umiestnilo až na 16. mieste so spotrebou 65,5 gramov tuku, čo je ale stále o 12 gramov viac, než je priemer. Najmenší podiel v konzumácii tuku má opäť India, ďalej potom Indonézia, Južná Kórea, okolo 10 gramov - 15,5 gramov tuku za deň. My sme obsadili 24. miesto so spotrebou 62,2 gramov tuku na deň na osobu.
Avšak keď sa pozrieme napríklad na Čínu, Japonsko, s ktorými možno už porovnávať, ľudia sú tam vo všeobecnosti štíhli a zdraví. Trebárs aj také Bulharsko, Grécko a iné krajiny s veľou konzumáciou rýb majú hodnoty celkom v poriadku a ľudia v týchto krajinách sú vo všeobecnosti štíhli. Nové trendy v stravovaní napokon naznačujú, že správne zvolené tuky nie sú príčinou obezity. Možno si z tých štatistík niečo vziať? Má všeobecne Slovensko ubrať na cukroch? Alebo tuku? Alebo si z tohto výskumu nič nevziať?
Pritom ani ukazovateľ spotreby cukru nie je úplne optimálny ukazovateľ obezity v daných krajinách. Nemecko je v rámci Európy považované skôr za "chudý" národ, pričom má druhé miesto v konzumácii cukru. V Nemecku žije cca 14,7% obéznych ľudí. Ďalšie krajiny ako Belgicko, Fínsko aj Švédsko sú považované z dnešného hľadiska za štíhle národy, pretože v ukazovateľoch obezity podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj držia skôr tie nižšie priečky. Vedia ľudia z týchto krajín tak dobre kalkulovať s potravinami, že jedia síce veľa cukru, ale nejako inak ho dávkujú do celého dňa, že ich neohrozuje obezita tak ako iné národy? Viac športujú? Jedia viac zdravého jedla? Majú lepší metabolizmus? Nestojí to na cukroch či tukoch? To je otázka. Podľa všetkého záleží na type cukru, tuku, druhu jedla, množstve, výživovej hodnote, spracovaní a ďalších úpravách potravín. A na individuálnom metabolizme.
Zdroj:http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/02/05/where-people-around-the-world-eat-the-most-sugar-and-fat/