29.01.2015
Tu sú údaje z etikety úplne prvého, nami náhodne vybraného ovocného jogurtu: smotana (10% hm. tuku), ochucujúca zložka 15% (cukor, lesné ovocie: černice 20%, maliny 10%, čučoriedky 5%, voda, zahusťovadlo: modifikovaný škrob; koncentrát z červenej repy, aróma lesného ovocia, regulátory kyslosti: kyselina citrónová, citran sodné), jogurtová kultúra.
Takéto ovocné jogurty plnia chladničky takmer každej domácnosti. Na jogurte si pochutnávajú deti, aj dospelí. Navyše práve ovocné jogurty bývajú vyhľadávanou desiatou. Akoby nie. Praktické balenie, dobrá chuť a pocit, že jeme navyše aj niečo zdravé, čo nás zasýti, sú hlavnými dôvodmi, prečo sú tieto mliečne výrobky tak obľúbené.
Aký však máme dôvod na to, že sa kŕmime jogurtom, v ktorom nie je fakticky žiadne ovocie, ale zato ovocná aróma a chemické farbivo, keď stačí do kvalitného bieleho jogurtu (nie nízkotučného) primiešať čerstvé sezónne ovocie, prípadne nefarbený domáci či biokompót alebo biodžem. K tomu môžete pridať lyžičku ovsenných či špaldových vločiek a orechy. Takto na raňajky dostanete do seba ozajstnú potravinu, vitamíny a minerály, a nie chémiu. Budete sa cítiť viac sýty a jedenie skutočných potravín bez prídavných látok bude mať pozitívny efekt na vaše zdravie i hmotnosť.
Keďže výrobcovia potravín nás priam dopujú umelými arómami, problémom môže byť, že sme zvyknutí na veľmi výrazné chute takýchto potravín. Možno zistíte, že skutočné jedlo chutí inak ako to s množstvom aditív a arómy – možno vám bude chutiť viac, možno však trochu menej. Nemusíte mať ale obavy – človek je schopný svoje chuťové poháriky obnoviť do troch týždňov. Takže keď vynecháte všetky aromatické látky, zanedlho budete cítiť chuť pôvodných potravín, tak ako by ste ju cítiť mali.
Suroviny: biely jogurt (hustý grécky) , ovsené či špaldové vločky, ovocie (môže byť aj mrazené či sušené), mandle či vlašské alebo iné orechy. Prípadne aj kokosový olej, chia semienka, ľanové či konopné semienka.
Postup:
Večer pred spaním rozmiešajte jogurt s vločkami v miske. Jogurtu by malo aspoň štvornásobne viac ako vločiek, aby sa vločky nasiakli a kaša nebola príliš hustá. Potom už len pridávajte ovocie podľa vášho výberu. Ideálna je za hrsť bobuľovitého ovocia (jahody, čučoriedky, maliny, černice...- ak nemáte čerstvé, môže byť aj mrazené). Výborná kombinácia je jogurt s kúskami banánu alebo manga, hlavne ak to máte radi trochu sladšie. Ak chcete mať kašu ešte zdravšiu, pridajte aj lyžičku kokosového oleja, chia alebo konopné či ľanové semienka. Pokiaľ pridávate chia, mysite na to, že výrazne zahustia konzistenciu, budete mať zo zmesi prakticky puding, takže minimalizujte vločky, alebo ich úplne vynechajte.
Ak potrebujete ešte viac osladiť, môžete použiť domáci med alebo trochu domáceho džemu. Na záver dajte do skleneného pohára a ráno si pochutnajte.