30.03.2017
Dodržala to, vždy bolo všetko v poriadku. Až tento rok jej opakovane namerali zvýšenú hladinu cukru v krvi - odborne sa hovorí o zvýšenej glykémii. "Lekár mi vysvetlil, že mám prediabetes a že sa u mňa v priebehu niekoľkých ďalších rokov môže rozvinúť cukrovka II. typu, preto začínam teraz dodržiavať diétne opatrenia," dodáva Zuzana s tým, že táto diéta rozhodne neznamená hladovanie, naopak, je potreba jesť pravidelne a strážiť si konzumáciu sacharidov.
Práve mierny vzostup glykémie je prvým príznakom rozvíjajúceho sa diabetu II. typu, práve vtedy je možné rozvoj choroby ešte zvrátiť pomocou diéty a dostatku pohybu. Ak sa tak nestane, zhoršuje sa schopnosť tela hospodáriť s inzulínom a glykémia naďalej stúpa, takže už býva nutné nasadiť okrem diéty aj lieky. Prediabetickú fázu sa niekedy podarí odhaliť náhodou v rámci preventívnej prehliadky u praktického lekára v rácmci príslušných vyšetrení.
Akonáhle sa choroba prejaví typickými príznakmi, napríklad únavou, smädom a častým močením, prípadne dychom zapáchajúcim po acetóne, ide už o plne rozvinutú cukrovku.
V prípade oveľa menej častejšie vyskytujúceho sa diabetu I. typu nástup choroby síce vyzerá razantnejšie (vyzerá to, akoby prepukla náhle a v plnej sile), avšak stáva sa tak až po zničení 90 percent buniek, ktoré v pankrease vyrábajú hormón inzulín. Bohužiaľ, skôr sa choroba odhaliť prakticky nedá. Keďže je choroba dedičná, možno sledovať deti rodičov, ktorí týmto typom diabetu trpia.
Lekári určujú diagnózu diabetes pomocou týchto základných vyšetrení:
Základom diéty je úprava príjmu cukrov (sacharidov), ktoré majú priamy vplyv na hladinu krvného cukru (glykémiu). Pravidlo číslo jedna? Diabetici nesmú sladiť, mali by preto vylúčiť jednoduché cukry ako sú biely a hnedý cukor (repný aj trstinový), med, hroznový cukor a podobne, môžu však používať niektoré umelé sladidlá.
Pozor na to, že jednoduché cukry obsahujú aj potraviny, u ktorých to človeka niekedy ani nenapadne. Okrem sladkostí a sladených nápojov sú to napríklad raňajkové cereálie, kompóty, marmelády, ale aj kečup, paradajkový pretlak, sterilizovaná a zaváraná zelenina, dresingy a rôzne ochucovacie omáčky, paštéty a ďalšie údeniny, instantné potraviny a samozrejme alkohol. Potraviny obsahujúce zložité cukry (polysacharidy) je potreba rozložiť do viacerých denných jedál, najlepšie do piatich alebo šiestich a zachovať dostatočný časový interval medzi jednotlivými jedlami, ideálne trojhodinový.
Podobná diéta sa dá odporučiť ako prevencia pred samotným rozvojom choroby. Ukazuje sa tiež, že veľký význam v prevencii cukrovky II. typu má pohybová aktivita a to nielen preto, že sa vďaka nej znižuje váha.
Patríte medzi ľudí ohrozených cukrovkou? Obávate sa, že sa u vás choroba už rozvíja či vám ju dokonca lekár potvrdil?
Služba Výživa diabetikov je určená ako tým, u ktorých sa už choroba rozvinula, tak ľuďom s prediabetom. Odborníci zo Sveta zdravia totiž v rámci biochemických vyšetrení, ktoré vyhodnocujú, opakovane zisťujú, že veľa klientov už je vo fáze pomaly začínajúcej cukrovky, ktorú možno našťastie zastaviť práve pomocou diétnych opatrení. Služba Výživa diabetikov tu môže zohrať veľkú preventívnu úlohu.
Ak si chcete nechať poradiť priamo od odborníka, objednajte sa na konzultáciu tu.