Zapečená cuketa s kozím syrom a pšenom

Tento pokrm je skvelým zdrojom vlákniny nielen vďaka cukete obohatenej o vitamíny a minerály, ale aj vďaka pšenu – tradičnej slovenskej bezlepkovej potravine. Jemnú aromatickú chuť dodá tomuto ľahkému jedlu kozí syr bohatý na bielkoviny a vápnik, ktorý je navyše dobre stráviteľný.

Suroviny

1 lyžička olivového oleja
1 menšia cuketa
120 g kozieho syra
1 slepačie vajce veľkosti M
soľ
korenie
100 g pšena
hrsť byliniek (napríklad tymian)

2
porcie
obtiažnosť
1763 kJ / porcia

Postup

Vopred si potrieme olivovým olejom zapekaciu misku a rúru predhrejeme na 180 °C. Cuketu umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme na polovicu a vydlabeme mäkkú dužinu. Kozí syr rozdrobíme, zmiešame s vajíčkom, okoreníme a zmesou naplníme cukety. Vložíme do zapekacej misky a necháme v rúre zapekať približne 20–25 minút. Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Musíme ho ale najskôr spariť horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Keď bude uvarené, zlejeme ho, premiešame s bylinkami, osolíme, okoreníme a podávame s cuketou.

2 porcie | doba prípravy 35 minút | 1763 kJ / 421 kcal

Vhodné pre: vegetariánov, vhodné pre celú rodinu, nízky glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
41,0 g
Bielkoviny
21,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Brokolicová pizza so syrom
5
porcií
obtiažnosť
2049 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Panenka s grilovanou zeleninou
4
porcie
obtiažnosť
1891 kJ / porcia

Vaše premeny

Adriana Marušiaková

Cítim sa zdravotne aj pohybovo lepšie

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Daniela Huráková

Treba to vyskúšať, stojí to za to!