Veľkonočný baránok

K Veľkej noci neodmysliteľne patria nielen zdobené vajíčka, ale aj baránok. Toho môžeme pripraviť z rôznych ingrediencií, napríklad zo špaldovej múky a tvarohu, a postarať sa tak o jeho zdravšiu verziu. Výhodou špaldovej múky je viac minerálov, vitamínov, dokonca aj bielkovín a predovšetkým vlákniny. Tvaroh je výborným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vápnika a cestu dodá vláčnosť.

Suroviny

3 slepačie vajcia veľkosti M
120 g trstinového cukru
150 g rozpusteného masla
250 g polotučného tvarohu
230 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
3 g vanilkového struku
1 ČL citrónovej kôry

7
porcií
obtiažnosť
1544 kJ / porcia

Postup

Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Následne pridáme vychladnuté rozpustené maslo, tvaroh a prešľaháme.

V druhej mise premiešame múku s kypriacim práškom a prisypeme do tvarohovej zmesi.

Z vanilkového struku vyškriabeme vanilku, pridáme citrónovú kôru a cesto znova premiešame. V prípade, že je cesto príliš tuhé, pridáme jednu až dve polievkové lyžice polotučného mlieka.

Formu dôkladne vymastíme a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Cesto vylejeme do formy a necháme piecť približne 50 minút dozlatista.

TIP: Hotového baránka môžete poprášiť práškovým cukrom, ale skvele bude chutiť aj bez neho. Ozdobiť ho môžete napríklad aj jarnými kvetmi.

7 porcií | 1544 kJ / 369 kcal

Tuky
22,2 g
Sacharidy
38,3 g
Bielkoviny
11,7 g
Vláknina
5,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Dezerty
Fit makovník
4
porcie
obtiažnosť
857 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Dezerty
Proteínová roláda na dobrú noc
4
porcie
obtiažnosť
472 kJ / porcia

Vaše premeny

Alena Nováková

Dnes už viem, že NIKTO za Vás NIKDY nebude chudnúť

Jaroslav Koťátko

Mojou motiváciou bola zmena stravovacích návykov

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo