500 g tekvice hokaido (1 malý ks)
400 g strukovín v konzerve (1 plechovka) (cícer, biela fazuľa alebo šošovica)
10 ml tuku (1 PL) (repkový olej, olivový olej alebo prepustené maslo - ghí)
5 g chilli papričky (1 ks)
30 g cibule (žltá cibuľa, šalotka alebo jarná cibuľka)
5 g cesnaku (1 strúčik)
2 g kurkumy (1 ČL)
korenie (možno nakombinovať podľa chuti) (1 g mletej papriky - ½ ČL, 1 g škorice - ½ ČL, štipka mletej rasce, 1 bobkový list)
soľ
korenie
100 g quinoa
Strukoviny prepláchneme vodou a necháme odkvapkať.
Tekvicu umyjeme, rozkrojíme napoly, zbavíme vnútra so semenami a nakrájame na kocky o hrane zhruba 1,5 cm. Tekvica hokaido sa nemusí lúpať.
V hrnci rozpálime tuk a necháme na ňom 1 minútu rozvoňať koreniny okrem kurkumy a papriky.
Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, plochou noža prepučený cesnak, kurkumu a zľahka osolíme.
Občas premiešame a po zosklovatení cibule vyberieme cesnak a pridáme tekvicu, poprípade mletú papriku a chilli papričku. Ľahko podlejeme vodou, aby bola tekvica z polovice ponorená, priklopíme pokrievkou a necháme 10 minút dusiť.
Quinou uvaríme podľa návodu na obale.
K tekvici pridáme strukovinu a necháme dusiť ďalších 5 minút. Curry po dovarení necháme 10 minút vychladnúť a potom ho zhruba z jednej tretiny rozmixujeme tyčovým mixérom. Takto sa vytvorí omáčka, ktorú podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Curry podávame s uvarenou quinoou.
Poznámka 1: Quinoa je bezlepková obilnina známa ako mrlík čílsky. Kúpite ju vo viacerých variantoch. Okrem klasickej bielej napríklad aj čiernu alebo červenú. Jej hlavnou prednosťou je vyšší obsah bielkovín v porovnaní s obdobnými potravinami a tiež veľmi dobrá schopnosť zasýtiť.
Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.
2 porcie | doba prípravy 40 minút | 1905 kJ / 455 kcal
Vhodné pre vegetariánov, zdroj bielkovín a vlákniny, bez lepku