cca 0,5 l zeleninového vývaru
160 g červenej šošovice
3 lyžice paradajkového pretlaku
1 väčšia mrkva
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
kúsok zázvoru (cca ako článok prsta)
3 lyžice olivového oleja
150 ml kokosového mlieka z plechovky
štipka škorice
soľ
Najprv dáme do vriacej osolenej vody variť šošovicu podľa návodu na obale, spravidla stačí pár minút. Potom na oleji speníme vo väčšom hrnci nadrobno nakrájanú cibuľku, prelisovaný cesnak, nastrúhanú alebo nadrobno nakrájanú mrkvu a nastrúhaný zázvor. Až zelenina začne mäknúť a prepoja sa všetky vône, pridáme paradajkový pretlak a dôkladne všetko premiešame. Až potom pridáme uvarenú šošovicu a zalejeme vývarom. Chvíľu na miernom plameni povaríme, osolíme, pridáme škoricu a rozmixujeme všetko tyčovým mixérom. Nakoniec zjemníme kokosovým mliekom. Dozdobiť môžeme podľa chuti na troške oleja opraženými semienkami, kúskami zázvoru alebo bylinkovým pestom.
NIEČO NAVYŠE: Vďaka kokosovému mlieku je táto polievka pomerne výdatná, v redukcii teda poslúži s kúskom celozrnného pečiva ako hlavný chod. Obsahuje veľa vlákniny a dôležitých rastlinných bielkovín a tukov. Vhodná je pre všetky metabolické typy, najväčšiu službu však urobí ľuďom, u ktorých prevažuje element váty.
Kokosové mlieko: Táto "vymoženosť" ázijskej kuchyne nielen výborne chutí, ale má tiež veľmi blahodarný vplyv na naše zdravie. Okrem iného, pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi, spevňuje cievy, pomáha predchádzať chudokrvnosti, spevňuje kosti vďaka nemalému obsahu vápnika a fosforu. Obsahuje tiež draslík, ktorý je pomocníkom pre stabilizáciu krvného tlaku.
4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1303 kJ / 311 kcal