1 kg kvaky
4 väčšie zemiaky
30 g masla
1,5 l zeleninového vývaru
1 cibuľa
1 pór
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
100 g šampiňónov
smotana 12%
petržlenová vňať na ozdobu
Cibuľu nakrájame na kocky a speníme v hrnci na masle. Kvaku olúpeme, tiež nakrájame na kocky a osmažíme na masle spolu so spenenou cibuľkou. Zmes kvaky a cibule zalejeme zeleninovým vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme lisovaný cesnak a varíme asi 20 minút. Podľa potreby pridávame vývar a miešame. Po 20 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme tak dlho, kým nie sú zemiaky i kvaka mäkké - asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec pridáme trochu smotany a zamiešame. Šampiňóny nakrájame na širšie plátky a orestujeme na kvapke olivového oleja. Zložíme z panvice na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočnej vody a oleja. Pridáme ich na záver servírovania do polievky pre ešte lepšiu chuť. Všetko dozdobíme petržlenovou vňaťou.
4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1331 kJ / 318 kcal