1 kg mrkvy
1-2 petržleny
1 stredná cibuľa
2 polievkové lyžice masla
1 lyžička mletej rímskej rasce
cca 2 cm nastrúhaného zázvoru
vytlačená šťava z jedného pomaranča
750 ml vody
150 ml mandľovej smotany
2 PL píniových orieškov
extra panenský olivový olej
petržlenová vňať
Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu petržlen očistíme nožom a nahrubo nasekáme. Na masle vo veľkom hrnci smažíme cibuľu s mrkvou petržlenom.
Hneď ako cibuľka zmäkne a bude osmažená dozlatista, pridáme rímsku rascu, pomarančovú šťavu, najemno nastrúhaný zázvor a necháme ešte pár minút spolu orestovať, aby sa chute prepojili. Prilejeme vodu, privedieme do varu a varíme, kým mrkva nebude dostatočne mäkka, aby sa dala rozmixovať.
Tyčovým mixérom vytvoríme hladký krém. Zjemníme smotanou a ešte krátko povaríme. Podávame pokvapkané extra panenským olivovým olejom, posypané píniovými orieškami, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
PÍNIOVÉ ORIEŠKY - Pínie sa neprávom nazývajú oriešky, lebo v skutočnosti to sú semienka borovice. Vďaka obsahu vitamínu B1 a esenciálnych mastných kyselín sú vhodným pomocníkom pri poruchách nervovo sústavy. Pomáhajú proti stresu odporúčajú sa konzumovať pri psychickom vypätí. Tiež sú napríklad základom talianskeho bazalkového pesta.
4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1187 kJ / 284 kcal