Crumble:
200 g ovsených vločiek (v prípade intolerancie zvoľte bezlepkové)
100 g akejkoľvek zdravej múky (pohánková, špaldová - opäť podľa prípadnej intolerancie)
200 g ďatlí - ideálne čerstvých, rozmixovaných na hladkú pastu
200 g lieskových orieškov nasekaných nadrobno
15 sliviek
80 g masla (ghí)
trochu kokosového oleja
javorový sirup
lyžička škorice
ŠKORICOVÝ JOGURT:
jogurt 3,5% tuku
škorica
citrónová kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
chia semienka
mäta na ozdobu
Do veľkej misy dáme ovsené vločky, pastu z ďatlí, múku, nasekané oriešky a rozohriaty kokosový olej. Prstami vytvoríme drobivú zmes. Do suchých zapekacích formičiek vložíme slivku alebo dve a zalejeme ich asi 1 čajovou lyžičkou javorového sirupu. Zhusta posypeme posýpkou. Vložíme do predhriatej rúry. Pečieme na 200 °C 15 minút, kým nie je povrch zlatistý.
Ku crumble sa skvele hodí biely jogurt, ktorý zníži glykemický index múčnika.
+ Škoricový jogurt
Jogurt zmiešame so semienkami a škoricou, pridáme nastrúhanú kôru z ½ citróna a premiešame. Zmesou polejeme ešte vlažné crumble a ozdobíme mätou.
8 porcií | doba prípravy 30 minút | 1585 kJ / 379 kcal