ŠALÁT:
100 g poľníčka
100 g čakanky
100 g rímskeho šalátu
100 g rukoly
asi 20 ks veľkých vylúpaných kreviet
1 PL oleja
2 väčšie strúčiky cesnaku (na plátky)
(2 plátky celozrnného chleba) + strúčik cesnaku
Dresing:
3 lyžice olivového oleja extra virgin
šťava z jednej malej limetky
hrsť sušených paradajok
chilli paprička
1 lyžica Tamari alebo kvalitnej sójovej omáčky
1 lyžica odkvapkaných kapari
čerstvo mleté čierne korenie
Vo veľkej mise premiešame všetky umyté a osušené šaláty. Dresing pripravíme zmiešaním všetkých tekutých surovín. Nasekáme doň sušené paradajky, jednu chilli papričku a pridáme odkvapkané kapary. Necháme odležať v chladničke asi 10 minút. Medzitým si pripravíme krevety, ktoré umyjeme a osušíme. Na väčšej panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cesnak. Akonáhle začne voňať, ihneď pridáme krevety a restujeme z oboch strán do zlatista. Šalát premiešame s dressingom a rozdelíme na dva hlboké taniere. Rovnomerne rozprestrieme krevety a pridáme čerstvo mleté čierne korenie.
NIEČO NAVYŠE: V hriankovači opečieme nasucho celozrnný toastový chlieb, ktorý ešte horúci potrieme cesnakom. Chleba nakrájame na malé kocky a pridáme do šalátu ako krutonky.
TIP: Šalát môžete obohatiť aj pridaním olív, tekvicových alebo sezamových semienok a ďalších zdravých ingrediencií.
2 porcie | doba prípravy 20 minút | 1280 kJ / 306 kcal