Pohánkové karbonátky

Karbonátky máme radi snáď všetci. Skúste si ale na obed alebo večeru urobiť trošku ľahšiu a zdravšiu verziu a namiesto mäsa použiť pohánku. Pohánka je tradičná bezlepková plodina, ktorá telu dodáva dôležitý vitamín P (rutín), ktorý nám chráni cievy, a zároveň je zdrojom vlákniny.

Suroviny

200 g pohánky
2 ks slepačích vajec
80 g cibule
40 g celozrnnej špaldovej múky
4 strúčiky cesnaku
štipka majoránky
štipka soli

4
porcie
obtiažnosť
1100 kJ / porcia

Postup

Pohánku prepláchneme v sitku pod tečúcou studenou vodou, nasypeme do hrnca a privedieme k varu (dva diely vody na jeden diel pohánky). Hneď potom, čo vzíde var, odstavíme hrniec zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dôjsť.

Cibuľu nakrájame na jemné kocky a zmiešame ju s pohánkou a vajcom. Zmes dochutíme prelisovanými strúčikmi cesnaku, soľou a majoránkou.

Všetko poriadne premiešame a zo vzniknutej hmoty tvoríme placky, ktoré obalíme v múke a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Placky pečieme v rúre na 200 stupňov cca 20 minút a podávame napríklad s ľahkým šalátom.

TIP 1: Do zmesi môžeme pridať aj čerstvé bylinky, napríklad nasekanú petržlenovú vňať.
TIP 2: Namiesto špaldovej múky môžeme použiť pohánkovú múku a získame tak úplne bezlepkový pokrm.

 
 

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1100 kJ / 263 kcal

Vhodné pre celú rodinu a športovcov, zdroj vlákniny a bielkovín

Tuky
4,0 g
Sacharidy
46,0 g
Bielkoviny
10,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Írsky chlieb zo špaldovej múky - rýchly, nemiesený a nekysnutý
20
porcií
obtiažnosť
454 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Fantastická pizza alla Dorka
5
porcií
obtiažnosť
1833 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Horváthová

Napriek môjmu ochoreniu štítnej žľazy a užívaniu liekov som schudla 14kg !

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Iveta Benedikovičová

„Schudni, je to v hlave“