1 červená cibuľa
1 stopka zeleru
2 rôznofarebné papriky
1 lyžička sladkej údenej papriky
1 štipka semienok rímskej rasce
1 lyžička semienok fenikla
1 citrón
500 g uvarenej ryže
½ zväzku čerstvej bazalky
soľ a korenie
200 g údeného tempehu
Cibuľu, očistený zeler a papriky zbavené semienok nakrájame nahrubo. Zeleninu orestujeme na lyžici oleja vo väčšom hrnci. Na záver pridáme papriku, rascu, fenikel a hrnček vody. Varíme a premiešavame.
Do kastróla k zelenine vmiešame ryžu a vytlačíme šťavu z jedného citróna. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané lístky bazalky a dochutíme soľou a korením. Tempeh rozkrojíme na trojuholníčky a opekáme na grilovacej panvici z každej strany, kým nie je zlatistý. Podávame s ryžou.
Niečo navyše: Do ryže pridáme uvarenú hnedú fazuľu, cícer alebo na oleji orestované krevety, kúsky mäsa a pod. Táto príloha je naozaj univerzálna a hodí sa takmer ku všetkému.
1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1358 kJ / 325 kcal