1 avokádo
1 červená šalotka
200 g zeleného jablka
1 PL arašidového oleja
1 PL hrubozrnnej horčice
štipka chilli
hrsť opláchnutých lístkov baby špenátu
malý zväzok čerstvého koriandra
šťava z polovice limetky
200 g údeného lososa
čerstvo mleté čierne korenie
slnečnicové semienka
Avokádo, šalotku a jablko nakrájame na malé kocky.
Dresing si pripravíme tak, že zmiešame dokopy: olej, chilli, horčicu, nahrubo posekaný koriander a vytlačenú šťavu z limetky.
Pridáme pokrájané ovocie a hrsť umytých a usušených lístkov baby špenátu. Šalát doplníme kúskami údeného lososa a okoreníme. Na záver posypeme slnečnicovými semienkami, ktoré môžeme vopred nasucho opražiť.
NIEČO NAVYŠE: V prípade, že sa rozhodnete dať si tento šalát na obed, doplňte ho kúskom celozrnného pečiva. Na ľahkú večeru stačí šalát samotný.
Avokádo - možno vás prekvapí, že je to ovocie a ešte najtučnejšie zo všetkých druhov. Tuk obsiahnutý v avokáde však veľmi pozitívne ovplyvňuje zdravie našich ciev, pokožky i mozgu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu B6 a vitamínu E. Je vhodným zdrojom bielkovín a tukov pre ženy v tehotenstve aj pre dojčiace mamičky. Zmierňuje ekzémy, a preto sa hojne využíva nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike.
Poznámka - ak nepoužijete avokádo celé, potrite ho citrónovou šťavou a zabaľte do potravinovej fólie, aby nezhnedlo a obsiahnuté tuky v ňom nezoxidovali.
3 porcie | doba prípravy 20 minút | 1693 kJ / 405 kcal