Nečakaný šalát z čakanky

Šalát z čakanky s hruškou, kozím syrom a restovanými orechmi s pomarančovým dresingom. Tento recept kombinuje čerstvú zeleninu s čerstvým ovocím a preto je veľmi vhodným obedom. Zasýti vás bez toho, aby ste sa cítili prejedení a následne unavení. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov i minerálnych látok.

Suroviny

150 g čakankových listov
150 g šalátu poľníček
1 pomaranč
1 granátové jablko
1 väčšiu hruška
150 g kozieho syra
asi 10 polovičiek vlašských orechov
2 lyžice vínneho octu
1 ČL medu
2 lyžice tekvicového oleja
soľ
korenie

2
porcie
obtiažnosť
2117 kJ / porcia

Postup

Oba šaláty očistíme a natrháme, prípadne pokrájame nahrubo. Pomaranč dôkladne ošúpeme. Z pomaranča a z polovice granátového jablka vytlačíme šťavu, zmiešame ju s octom, soľou, korením, medom a olejom. Hrušku olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na menšie kúsky. Z druhej polovice granátového jablka vyberieme guľôčky. Ovocie premiešame s pokrájanými listami šalátov. Vo väčšej mise ľahko zmiešame s pripraveným dressingom. Kozí syr natrháme na hrubšie kúsky a poukladáme na šalát. Orechy orestujeme na suchej panvici a šalát nimi dozdobíme.

 

NIEČO NAVYŠE: Špaldový toastový chlieb opečte nasucho a pokrájajte na veľké kocky. Krutóny pridajte do šalátu, aby sa zvýšila jeho nutričná hodnota. Jedna porcia potom vystačí na obed alebo výdatnú večeru.

ZÁLIEVKY do zeleninových šalátov

Šalát je považovaný za jeden zo symbolov zdravej výživy. Čerstvá zelenina, ktorá obsahuje dostatok vlákniny a minerálnych látok sa môže ale rýchlo premeniť na kalorickú bombu, ak použijete nevhodný dresing. Napríklad tie s vysokým obsahom cukru alebo ťažké majonézové dresingy, ktoré spravidla obsahujú priveľmi veľké množstvo tukov. Pri výbere obedového šalátu preto majte výber vhodného dresingu vždy na pamäti.

TIP: Ak si zálievku pripravujete doma, nahraďte cukor šťavou z ovocia a majonézu kvalitným jogurtom. Nedochucujte väčším množstve soli. Nie je to potrebné.

Kozí syr:

Vďaka odlišným vlastnostiam mlieka, sú kozie syry vhodné aj pre tých, ktorí majú alergiu na kravské mlieko. Obsahujú veľa bielkovín a minerálnych látok - predovšetkým vápnik, draslík, horčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Konzumácia kozieho mlieka prispieva k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu. Jedinou nevýhodou kozích syrov je, že bývajú veľmi tučné. Preto ich jedzte v menších porciách. Pri redukčnej diéte uprednostňujte čerstvé kozie syry s obsahom tuku do 30 %.

2 porcie | doba prípravy 20 minút | 2117 kJ / 506 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Šaláty
Tuniakový šalát
4
porcie
obtiažnosť
1045 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Šaláty
Šošovicový šalát
4
porcie
obtiažnosť
1812 kJ / porcia

Vaše premeny

Kristína Lacinová

Kristínka na naučila ako si pripravovať jedlo, ako sa stravovať a ako čeliť nástrahám v stravovaní

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Lucia Absolonová

S tým, čo som pribrala v tehotenstve, som márne bojovala. Teraz mám o 20 kg menej a chudnem ďalej