Mandľový koláč s banánmi a zdravou posýpkou

Suroviny

POSÝPKA:
100 g ovsených vločiek
100 g mandlí
100 g pohánkovej múky
100 g mletých datlí
50 g kokosového alebo repkového oleja
štipka soli
NÁPLŇ:
600 ml mandľového mlieka
3 lyžice javorového sirupu
1,5 balíčka vanilkového pudingového prášku
2 menšie banány

8
porcií
obtiažnosť
1411 kJ / porcia

Postup

V mixéri rozmixujeme ovsené vločky a mandle nasekáme nadrobno. Vločky, mandle a múku so štipkou soli premiešame, pridáme datle, olej a vytvoríme posýpku. Uvaríme puding z rastlinného mlieka a osladíme ho javorovým sirupom. Polovicu posýpky vtlačíme do tortovej formy s priemerom 20-23 cm a zalejeme ju hotovým pudingom.

Poukladáme na kolieska nakrájané banány, posypeme druhou časťou mrveničky a povrch pritlačíme. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme na 180° C asi 50 minút. Koláč môžeme dozdobiť celými mandľami, tie ale pridáme až pred koncom pečenia, aby sme ich nespálili. Krájame a podávame úplne vychladnuté.

MANDLE

Tento druh jadra je výborným zdrojom vlákniny a zdraviu prospešných tukov a bielkovín. Mandle sú tak zaslúžene súčasťou jedálnička nejedného športovca. Obsahujú vápnik, horčík, fosfor či zinok. Pozitívne ovplyvňujú elasticitu kože a podporujú mozgovú činnosť. Ako u všetkých orechov, aj u mandlí je potrebné dbať na obmedzený príjem, obsahujú totiž mnoho tuku. Pred konzumáciou je dobré mandle namočiť cez noc do vody. Zvýši sa tak pôsobenie žiaducich enzýmov.

TIP: Ak použijete bezlepkové ovsené vločky aj puding, bude váš koláč prirodzene bezlepkový. Je to vďaka pohánkovej múke, ktorá neobsahuje lepok a je teda vhodná na prípravu múčnikov pre osoby alergické na lepok alebo pre celiatikov.

8 porcií | doba prípravy 70 minút | 1411 kJ / 337 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Chia puding nielen na raňajky
1
porcia
obtiažnosť
1277 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Raw cherry zmrzlina
4
porcie
obtiažnosť
1556 kJ / porcia

Vaše premeny

Mária Čurmová

Už som mala dosť svojich pribúdajúcich kíl

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Lenka Humeňajová

Najkrajší pocit som zažila, keď som sa zrazu dokázala zmestiť do môjho, farbou bohatého, starého oblečenia, dokonca aj z čias maturít.