Losos s feniklom a mrkvou

Losos je zdrojom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, tie sú známe okrem iného aj tým, že pôsobí protizápalovo. Rovnako ako ostatné ryby obsahuje aj losos vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre ľudský organizmus a ktorého nedostatkom bohužiaľ trpí väčšina našej populácie. Steak z lososa doplnený feniklom a mrkvou je tak ideálny variantom ľahkého a pritom vyváženého obeda alebo večere.

Suroviny

100 g lososa bez kože
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja (extra panenský)
20 g kyslej smotany
100 g čerstvého feniklu
150 g mrkvy
štipka soli
štipka čierneho korenia
30 g ryže (nelúpaná)

1
porcia
obtiažnosť
1975 kJ / porcia

Postup

Fenikel umyjeme, rozkrojíme a odstránime tvrdý stred. Mrkvu umyjeme a oškriabeme.

Oboje nakrájame na tenké plátky a v osolenej vode spoločne dusíme na miernom plameni asi 10 až 15 minút tak, aby zelenina zostala chrumkavá. Potom vodu zlejeme a do zeleniny zamiešame kyslú smotanu.

Filety z lososa osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a opekáme na oleji asi 4 minúty z každej strany.

Na tanier rozložíme fenikel s mrkvou a na zeleninové lôžko položíme lososa.

Podávame s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.

1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pre celú rodinu, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín a vlákniny, nízky glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bielkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Ďalšie recepty

10 minút
Hlavné jedlá
Palacinky s krémovým špenátom
1
porcia
obtiažnosť
2006 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Hlavné jedlá
Pečené kuracie stehná s batátmi
1
porcia
obtiažnosť
1869 kJ / porcia

Vaše premeny

Petra Speváčková

Nemala som žiadnu motiváciu a namiesto chudnutia som iba priberala

Jozef Rodák

Vadila mi moja nadváha a nedokázal som za mesiac schudnúť ani jedno kilo ...

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo