5 PL chia semienok
200 ml kokosového mlieka
200 g sójového jogurtu s kokosovou príchuťou
2 PL strúhaného kokosu
2 PL čakankového sirupu (alebo javorového, medu, ..)
30 g müsli bez pridaného cukru
ovocie na ozdobenie
Najprv si rozmixujeme mlieko s jogurtom, kokosom a sirupom. Vznikne tekutá zmes, do ktorej prisypeme chia semienka a starostlivo premiešame vo väčšej miske. Počas ďalších 20 minút ešte dvakrát až trikrát premiešame a zmes dáme stuhnúť do chladničky. Chia semienka majú veľmi vysoké hydrofilné vlastnosti, čo znamená, že sú schopné nasiaknuť veľké množstvo tekutiny. Asi po hodine zmes premiešame ešte raz, aby sa nevytvorili hrudky a necháme ešte aspoň hodinu tuhnúť. Až keď dosiahneme pudingovú konzistenciu, môžeme servírovať do pohárov a dozdobiť podľa vašej fantázie s müssli a ovocím.
Čakankový sirup: Toto prírodné sladidlo novej generácie určite stojí za povšimnutie. Nízka kalorická hodnota, nízky glykemický index a vysoký podiel vlákniny z neho robí favorita medzi prírodnými sladidlami. Navyše vieme, že môže pomôcť pri liečbe gastritídy, obličkových a žlčníkových kameňov, angín, žltačky a kožných zápalov.
4 porcie | doba prípravy 15 minút | 560 kJ / 134 kcal