400 g bieleho jogurtu - 3,5% tuku (Hollandia)
250 g pohánkovej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
50 g masla
2 vajcia
140 g kokosového cukru (alebo trstinového)
1 vanilkový cukor
1 banán
100 g čučoriedok
100 g čerešní
citrónová kôra
jogurt + mäta na ozdobu
košíčky na muffiny
V mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Vyšľaháme bielky a žĺtky zvlášť. Do žĺtkov zašľaháme aj cukor a rozpustené maslo. Banán roztlačíme vidličkou a vmiešame do žĺtkovej zmesi, k tomu pridáme jogurt a vsypeme zmes zo suchých ingrediencií. Dôkladne premiešame, potom pridáme ešte kôru z citróna a na záver zľahka vmiešame penu z bielkov.
Pečieme vo forme na muffiny, do ktorej vopred vložíme papierové košíčky. Nalejeme cesto približne do ⅔ košíčkov, dozdobíme čučoriedkami a čerešňami a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 8 - 12 minút. Priebežne skúšame špajdľou (cesto by sa na ňu nemalo lepiť).
Vychladnuté muffiny podávame s kopčekom jogurtu ozdobeným mätou a čerešňami alebo čučoriedkami.
Sacharidy: 27 g
Bielkoviny: 3,8 g
Tuky: 5,2 g
Vláknina: 4,6 g
Nízky GI, vhodné pre deti
TIP: Ak budete jesť muffiny napríklad na raňajky, vždy k nim pridajte misku jogurtu. Potom zjete menej muffinov a navyše sa vďaka jogurtu zníži glykemický index výsledného pokrmu.
13 porcií | doba prípravy 30 minút | 732 kJ / 175 kcal