450 g múka špaldová hladká
1 ČL soľ
1 ČL cukor trstinový
1 ČL sóda bikarbóna
500 ml (jogurt grécky hustý) jogurt biely neochutený hustý domáci
Ako na to:
1. Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a sodu bicarbonu.
2. Pridala som hustý neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.
3. Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!
4. Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala papierom na pečenie, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriať v trúbe!!!
5. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 °C 50 minút.
6. Chlieb sa vďaka papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.
7. Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň.
Dobrý chuť!
20 porcií | doba prípravy 60 minút | 454 kJ / 109 kcal