Falafel
400 g vareného cíceru (z konzervy)
400 g miešanej fazule (z konzervy)
1 chemicky neošetrený citrón
1 vrchovatá lyžička mletého nového korenia
1 lyžica hladkej múky
1 zväzok koriandru
olivový olej
Dresing
1 strúčik cesnaku
1 lyžička červeného alebo žltého kari
200 g bieleho jogurtu (3% tuku)
soľ
biele korenie
olivový olej
pár kvapiek citrónovej šťavy
Šalát
červená paprika
žltá paprika
zmes listových šalátov
Fazuľu a cícer zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Dáme do kuchynského robota. Pridáme najemno nastrúhanú kôru z citróna, štipku soli a korenia, nové korenie, múku a stonky koriandra (lístky necháme bokom). Všetko rozmixujeme dohladka, prípadne stierame zo stien mixéra. Zmes vyberieme z mixéra a vlhkými rukami ihneď tvarujeme placky s výškou asi 1,5 cm. Placky smažíme na panvici s jednou lyžicou oleja do zlatohneda a chrumkava.
Papriky očistíme, nakrájame na kúsky veľkosti sústa a opečieme ich na grilovacej panvici so štipkou soli a korenia. Niekoľkokrát ich obrátime, kým sa neopečú z oboch strán. Šalátové listy premiešame a servírujeme ich na tanier. Na šalát položíme pečené papriky.
Pokvapkáme zálievkou, ktorú vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií. Na šalát opatrne položíme falafel a podávame.
TIP: Šalát pokvapkaný zálievkou vyzerá lepšie. Pre lepšie prepojenie chutí ale odporúčame zmiešať šalát vopred so zálievkou vo veľkej mise a sevírovat už premiešaný.
2 porcie | doba prípravy 30 minút | 1506 kJ / 360 kcal