1 kg hovädzieho mäsa
½ kg cibule
100 g mrkvy
100 g petržlenu
700-1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadovanej hustote gulášu)
250 ml tmavého piva (1 pohár)
40 g korenia na guláš bez glutamátu (4-5 polievkových lyžíc podľa chuti)
5 g soli (1 ČL - čajová lyžička)
2,5 g čierneho korenia (½ ČL)
15 g rozpusteného masla (2 PL - polievkové lyžice)
600 g zemiakov
Hovädzie mäso očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do rozpálenej panvice a sprudka krátko orestujeme na prepustenom masle zo všetkých strán.
K mäsu prisypeme olúpanú a na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zmäknúť. Všetko podlejeme vývarom a pivom a dusíme asi 40 minút.
Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen, zmes okoreníme, podusíme na miernom plameni ďalších cca 40 minút a podávame s varenými zemiakmi.
Zemiaky uvaríme v šupke a pred podávaním olúpeme.
Poznámka: Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index.
6 porcií | doba prípravy 150 minút | 1785 kJ / 427 kcal
Energetická hodnota je orientačná a môže sa meniť v závislosti na zvolenej prílohe. V tomto recepte je prepočítanána zemiaky, ktoré sú uvarené v šupke a olúpané.