Guláš s pivom

Pivo pri redukčnej diéte do jedálnička určite nepatrí. Varením ale z piva unikne obsiahnutý alkohol a občas ho môžete použiť ako dochucovadlo. Ku gulášu môžete vyskúšať rôzne prílohy, napr. quinou, zemiaky, celozrnnú ryžu alebo čerstvý kváskový chlieb.

Suroviny

1 kg hovädzieho mäsa
½ kg cibule
100 g mrkvy
100 g petržlenu
700-1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadovanej hustote gulášu)
250 ml tmavého piva (1 pohár)
40 g korenia na guláš bez glutamátu (4-5 polievkových lyžíc podľa chuti)
5 g soli (1 ČL - čajová lyžička)
2,5 g čierneho korenia (½ ČL)
15 g rozpusteného masla (2 PL - polievkové lyžice)
600 g zemiakov

6
porcií
obtiažnosť
1785 kJ / porcia

Postup

Hovädzie mäso očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do rozpálenej panvice a sprudka krátko orestujeme na prepustenom masle zo všetkých strán.

K mäsu prisypeme olúpanú a na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zmäknúť. Všetko podlejeme vývarom a pivom a dusíme asi 40 minút.

Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen, zmes okoreníme, podusíme na miernom plameni ďalších cca 40 minút a podávame s varenými zemiakmi.

Zemiaky uvaríme v šupke a pred podávaním olúpeme.

Poznámka: Zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako olúpané pre svoj nižší glykemický index.

 

6 porcií | doba prípravy 150 minút | 1785 kJ / 427 kcal

Energetická hodnota je orientačná a môže sa meniť v závislosti na zvolenej prílohe. V tomto recepte je prepočítanána zemiaky, ktoré sú uvarené v šupke a olúpané.

Tuky
14,0 g
Sacharidy
30,0 g
Bielkoviny
39,0 g
Vláknina
5,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Tekvicový krém
4
porcie
obtiažnosť
640 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Šošovicová polievka na indický spôsob
4
porcie
obtiažnosť
1411 kJ / porcia

Vaše premeny

Monika Hrkalová

Konečne mám hmotnosť, ktorú som si priala

Milan Buška

V čase, keď som začínal s programom, moja dcéra odletela na ročný pobyt na Nový Zéland. Predstava, že ju privítam a objímem s 20 kg dole, ma poháňala nesmierne dopredu.

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo