2 väčšie banány
120 g celozrnnej špaldovej múky (môže byť aj iný druh múky)
2 vajcia
120 g jogurtu
50 g jablkového pyré (alebo detskej výživy)
50 g odtučneného tvarohu
6 vrchovatých lyžíc mletého maku
½ prášku do pečiva
1 dcl vlažnej vody
Najprv rozmixujeme banány s jogurtom, tvarohom, jablkovým pyré a vajcami. Vznikne tekutejšia zmes. Vo väčšej mise dôkladne premiešame všetky suché ingrediencie (múku, mak a prášok do pečiva). Pripravenú zmes postupne pridávame do misy s tekutou zmesou a starostlivo miešame, kým nevznikne tuhšie cesto. Ak sa nám konzistencia cesta bude zdať príliš tuhá, pridáme vodu a znova premiešame. Vzniknuté cesto nalejeme do zapekacej misky, na plech alebo do menších formičiek, napríklad na muffiny. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút, kým cesto na povrchu trošku nepopraská. Po vybratí z rúry rozotrieme na povrchu kocku kvalitnej 85% čokolády.
NIEČO NAVYŠE: Týmto makovníkom môžete nahradiť raňajky alebo dopoludňajšiu desiatu. Kto je zvyknutý po obede na sladkú bodku, malý kúsok po obede mu neublíži. Ak počas popoludnia športujete, dajte si kúsok pred alebo po tréningu. Doplníte tak bielkoviny a komplexné sacharidy. Podľa chuti môžeme makovník posypať ešte kokosom, semienkami alebo ozdobiť ovocím. My sme na ozdobu použili slnečnicové semienka natural v karobe (zdravší variant kakaa). Pozor ale na množstvo, semienka aj kokos zvýšia kalorickú hodnotu múčnika.
4 porcie | doba prípravy 45 minút | 857 kJ / 205 kcal