4 filety zo pstruha (môže byť aj lososovitý)
2 lyžice masla - ghí
1 baklažán
paprika červená a žltá
4 nové väčšie zemiaky
1 citrón - šťava z citróna
soľ
korenie
rozmarín
tymián
olivový olej
Filety umyjeme, osušíme, posypeme soľou, korením, vmasírujeme do nich čerstvé bylinky (rozmarín a tymián) a pokvapkáme citrónom. Na panvici rozohrejeme maslo (ghí). Filety vložíme do panvice najprv kožou dole a pečieme asi 7 minút (podľa hrúbky mäsa). Potom ich otočíme a opekáme ešte asi 5 minút. Filety vyberieme, do masla ešte nakvapkáme šťavu asi z ½ citróna. Necháme povariť - zredukovať, aby sme vytvorili omáčku, a podľa chuti dosolíme, prípadne pridáme korenie.
Vedľa na panvici si rozohrejeme olivový olej a restujeme na ňom zeleninu, ktorú sme si vopred pokrájali na veľmi malé kocky. Zeleninu restujeme len veľmi rýchlo, ľahko, aby sme zachovali krehkosť a šťavnatosť. Na záver dosolíme, dokoreníme a opäť pridáme nasekaný rozmarín a tymián.
Zemiak uvaríme v šupke a potom opečieme. Podávame zeleninu spoločne s filetami preliatymi omáčkou a ako prílohu dáme ku každej porcii jeden zemiak.
Sacharidy: 30 g
Bielkoviny: 32 g
Tuky: 15 g
Vláknina: 6,75 g
Zdroj vlákniny, nízky GI, vhodné pre diabetikov, pre deti
NIEČO NAVYŠE: ghí je termín pre prepustené (topené) maslo. Ale aj keď sa z masla pripravuje, má úplne iné vlastnosti než obyčajné maslo. Hoci na západe ešte nie je príliš známe, vo východných kultúrach je používané už tisíce rokov. Ayurveda pozerá na ghí ako na zásadnú potravinu pre zdravý vzhľad, mentálnu rovnováhu a dobré trávenie. Zároveň je považované za najlepší produkt pre prípravu varených, pečených a vyprážaných jedál. Ghí je prirodzene bezlepkové a vďaka nulovému obsahu laktózy je vhodné aj pre tých, ktorí majú problémy s intoleranciou mliečnej bielkoviny.
4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1597 kJ / 382 kcal