Dusený kapor so zemiakmi

Kapra si najviac spájame s Vianocami. Hoci ho väčšina ľudí pozná skôr v jeho vyprážanom variante, dá sa pripraviť aj zdravšou cestou, napríklad pečením alebo dusením. A chutiť bude stále skvele! Kaprie mäso je ľahko stráviteľné a nie je príliš tučné, preto sa hodí aj do redukčnej diéty. Je zdrojom kvalitných bielkovín, vitamínu D a minerálnych látok, ako sú napríklad fosfor a draslík. Preto je určite namieste spomenúť si na kapra viac ako raz za rok.

Suroviny

400 g kapra
1 PL citrónovej šťavy
2 štipky soli
30 g špaldovej múky
2 PL masla
1 kg zemiakov
2 PL petržlenovej vňate
400 g paradajok

4
porcie
obtiažnosť
1757 kJ / porcia

Postup

Očisteného kapra pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, obalíme v špaldovej múke a vložíme do nádoby na pečenie, ktorú si vopred potrieme maslom. Nádobu s kaprom vložíme do rúry rozpálenej na 170 stupňov a kapra necháme zatiahnuť. Následne rybu mierne podlejeme horúcou vodou a necháme dusiť do mäkka zhruba 20–30 minút.

Medzitým uvaríme zemiaky vo vriacej osolenej vode.

Kapra podávame spoločne so zemiakmi ozdobenými petržlenovou vňaťou a paradajkami nakrájanými na mesiačiky.

TIP: Namiesto zemiakov zvoľte na Vianoce ako tradičnú prílohu zemiakový šalát. Tento vianočný má iba 314 kJ / porciu.

4 porcie | doba prípravy 45 minút | 1757 kJ / 420 kcal

Vhodné pre celú rodinu, pre športovcov, zdroj bielkovín a vlákniny

Tuky
14,2 g
Sacharidy
57,4 g
Bielkoviny
25,2 g
Vláknina
6,4 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Zemiaková placka so šunkou a syrom pečená v rúre
1
porcia
obtiažnosť
1200 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Zeleninový šalát s tofu rezníčkami
2
porcie
obtiažnosť
1686 kJ / porcia

Vaše premeny

Jan Zunt

Schudol som 25 kg a nevidím dôvod vracať sa k pôvodnej životospráve

Drahomír Grich

Nikdy nie je neskoro začať so zmenou životného štýlu a so zmenou stravovania

Lívia Janštová

Som živý príklad toho, ako veľmi úprava stravy môže zmeniť postavu