Chilli kuskus ako príloha

Kuskus je svojim zložením veľmi podobný cestovinám. Celozrnný kuskus je pripravovaný z celých pšeničných zŕn a je teda oveľa bohatší na vlákninu a minerálne látky ako kuskus biely. Kalorickú hodnotu majú obe varianty kuskusu približne rovnakú.

Suroviny

250 g celozrnného kuskusu
50 g masla alebo olivového oleja
50 g hrozienok, prepláchnutých vriacou vodou aby sme sa zbavili síry
400 ml zeleninového bujónu bez glutamanu
1 - 2 dlhé červené chilli papričky, nadrobno nakrájané
2 lyžičky mletej rasce
1 lyžička sladkej papriky
hrsť nadrobno nasekaného koriandru
hrsť nadrobno nasekanej mäty
šťava z dvoch limetiek

6
porcií
obtiažnosť
980 kJ / porcia

Postup

V hrnci rozpustite polovicu masla, vložte hrozienka, kuskus, osoľte, zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a nechajte 10 minút stáť.

Medzitým si v panvici rozohrejte zvyšok masla a pridajte doň papriku a rascu. Za stáleho miešania zahrievajte 2 - 3 minúty, kým nezačne korenie voňať a uvidíte zmenu farby. Pridajte posekané chilli papričky, krátko orestujte a zmiešajte s kuskusom.

Kuskus je pšeničného pôvodu, obsahuje teda lepok. Hodí sa ako príloha mäsitých aj zeleninových pokrmov.

Pri redukčnej diéte ho zaraďujte skôr na obed ako na večeru.

6 porcií | doba prípravy 15 minút | 980 kJ / 234 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Vločkové chlpaté knedličky s kapustou a tempehom
4
porcie
obtiažnosť
2065 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Morčací špíz so špenátom
4
porcie
obtiažnosť
1341 kJ / porcia

Vaše premeny

Jan Zunt

Schudol som 25 kg a nevidím dôvod vracať sa k pôvodnej životospráve

Peter Vall

Schudol som 15 kg a cítim sa oveľa lepšie

Dagmar Pflegerová

Ako hovorím známym a príbuzným: jem všetko, ale v inom zložení a iné veľkosti porcií