CESTO:
200 g sušienok s vysokým obsahom vlákniny a bielkovín
2 lyžice mlieka
3 lyžice kokosového oleja
NÁPLŇ:
750 g - 1 kg tvarohu
2 vajcia veľkosti L
2 lyžice kukuričného škrobu
javorový sirup podľa chuti
REBARBOROVÝ PRELIV:
asi 300 g stoniek rebarbory (vopred očistíme, olúpeme)
asi 4 polievkové lyžice javorového sirupu
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice rozpusteného masla ghí
čerstvá mäta na ozdobu
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Sušienky rozdrvíme najemno v mixéri. Zmes premiešame v miske s mliekom a kokosovým olejom. Takto pripravené cesto rovnomerne vtlačíme do tortovej formy, ktorú už nemusíme vytierať tukom. Dáme do rúry a pečieme asi 10 minút.
Medzitým si ušľaháme tvaroh spolu s vajciami. Na záver primiešame kukuričný škrob a javorový sirup podľa chuti. Počítajte ešte so sladkou rebarborovou polevou, preto cheesecake slaďte primerane. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45 minút. Upečená torta by mala byť hore ľahko zlatistá a nemala by sa po vybratí z rúry príliš triasť. Dáme vychladnúť minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však do druhého dňa.
Pripravíme si rebarborový preliv. Ošúpanú a očistenú rebarboru nakrájame na malé kocky, zľahka podlejeme vodou a podusíme v stredne veľkom hrnci. Necháme odpariť tekutinu, osladíme, primiešame trochu masla ghí a dochutíme škoricou. Jednotlivé kúsky torty podávame preliate omáčkou z rebarbory.
Rebarbora je výborná pre vysoký obsah vitamínu C a vitamínu skupiny B. Obsahuje ale aj kyselinu šťaveľovú. Nie je teda vhodná pre tehotné, dojčiace ženy, malé deti a pre osoby s ochorením obličiek. Konzumujte len stopky, nie listy, a to najlepšie len do konca mája. Nikdy nie neskôr, potom už je obsah kyseliny šťavelovej naozaj vysoký.
8 porcií | doba prípravy 50 minút | 1128 kJ / 270 kcal