1 údený tempeh
300 g bulguru
1 cibuľa
niekoľko húb shitake
2 lyžice olivového oleja
kvalitná sójová omáčka - Tamari
čierne korenie
Bulgur uvaríme podľa návodu na obale. Akonáhle je uvarený, necháme v sitku odkvapkať. Huby shitake si namočíme vo vode, aby zmäkli. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kocky pokrájaný tempeh a huby shitake nakrájané na pásiky. Chvíľu spoločne restujeme, okoreníme, podlejeme trochou horúcej vody, prichutíme sójovou omáčkou a spoločne krátko podusíme. Nakoniec pridáme odkvapkaný bulgur, premiešame a všetko spolu varíme na miernom plameni, kým sa nevstrebe všetka voda.
Niečo navyše:
Huby shitake boli v Číne používané ako účinné afrodiziakum a ako prevencia cievnych mozgových príhod.
Tempeh vďaka fermentácii získava vysoký podiel proteínov, vlákniny a vitamínov. Vo vegetariánskej kuchyni nahrádza mäso.
4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1319 kJ / 315 kcal