5 vajec
10 lyžíc trstinového (kokosového) cukru
10 lyžíc špaldovej múky
5 lyžíc masla
1,5 odtučneného tvarohu
500 g čučoriedok
kôra z 1/2 chemicky neošetrovaného citrónu
javorový sirup alebo med
štipka soli
Oddelíme žĺtky od bielkov a so štipkou soli vyšľaháme z bielkov hustý sneh. Žĺtky vyšľaháme do hustej peny spoločne s cukrom. Na záver ľahko zašľaháme maslo. Opatrne premiešame s bielkami a múkou. Cesto nalejeme do vopred vymastenej a múkou vysypanej (okrúhle) formy na koláč.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 - 200 °C asi 25 - 30 minút. V miske si zmiešame tvaroh s javorovým sirupom a citrónovou kôrou. Tretinou zmesi natrieme koláč, posypeme hustou vrstvou čučoriedok a pokvapkáme ich javorovým sirupom alebo medom. Navrch opatrne natrieme zvyšné dve tretiny tvarohu. Nakoniec koláč ešte dozdobíme čučoriedkami.
TIP: Tento koláč môžete urobiť napríklad s ríbezľami, marhuľami, čerešňami a pod. Pokiaľ použijete suroviny vo vysokej kvalite, bude síce koláč zdravší, ale stále sa jedná o významný zdroj energie pochádzajúcej predovšetkým zo sacharidov. Preto sa budete musieť uspokojiť s jedným kúskom. Ak koláč doplníte kopčekom kvalitného bieleho jogurtu, znížite tak glykemický index dezertu.
Čučoriedky:
Obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Chránia sliznice a pomáhajú zmierňovať zápaly. Zároveň sú výbornou prevenciou proti rakovine a tiež antioxidantom - spomaľujú starnutie. Ženy určite poteší to, že tlmia menštruačné bolesti a majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, sú teda vhodné do redukčného jedálnička.
6 porcií | doba prípravy 40 minút | 1390 kJ / 332 kcal