02.08.2016
Eva Macková
V roku 2013 bol v časopise The American Journal of clinical nutrition publikovaný článok, v ktorom sa autori zamerali na zozbieranie údajov zo štúdii o vplyve vajec na srdcovocievne ochorenia. Z ich analýzy vedeckých štúdii vyplynulo, že spotreba vajec nie je spojená s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Bolo však zistené, že spotreba vajec môže mať súvis so vznikom kardiovaskulárnych ochorení u pacientov s diabetom.
Slepačie vajcia sú dnes najčastejšie konzumovaným druhom vajec medzi ľuďmi. Sú dobrým zdrojom živín ako sú bielkoviny, vitamíny B2, B6, B12, D, E,K, minerály a tuky (lipidy). Významná časť lipidov je skupina nenasýtených fosfolipidov (tzv. zdravé tuky), ktoré pôsobia ochranne na srdcovocievny systém a prispievajú k zníženiu hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Ďalšou súčasťou je látka cystatin, ktorý má široké spektrum biologických funkcií, napríklad schopnosť podporovať rast buniek, tlmiť zápalové procesy a má antibakteriálne a antivírusové schopnosti. Ďalšia látka obsiahnutá najmä vo vaječnom bielku, ktorá pomáha v boji proti baktériám, je lyzozým. Používa sa v medicíne ako pomôcka pri antibiotickej liečbe či ako analgetikum (liek proti bolesti) v priebehu infekcie. Medzi zložky obsiahnuté vo vaječnom žĺtku patrí aj imunoglobulín Y. Jeho použitie ponúka možnosť nahradiť chemoterapeutické činidlá v liečbe bakteriálnych infekcií tráviaceho systému. Vajcia sú taktiež bohatým zdrojom retinolu, ktorého nedostatok v organizme spôsobuje ochorenia očí.
Štandardne veľké slepačie vajce váži asi 60 gramov z toho 11 % predstavuje škrupinka, 58% bielok a 31% žĺtok. Bielok pozostáva prevažne z vody (88%) a bielkoviny (9%), zatiaľ čo žĺtok pozostáva z vody (51%), tuku (31%) a bielkoviny (16%). Výživové hodnoty štandardného vajíčka ponúkam v prehľadnej tabuľke:
|
Celé vajce (v 100 g) |
Vaječný bielok (v 100 g) |
Vaječný žĺtok (v 100 g) |
Voda (g) |
75.1 |
88.3 |
51.0 |
Bielkovina (g) |
12.5 |
9.0 |
16.1 |
Tuk (g) |
11.2 |
Stopy |
30.5 |
Vitamín A (µg) |
190 |
0 |
535 |
Vitamín D (µg) |
1.8 |
0 |
4.9 |
Ekvivalenty niacínu (mg)a |
3.8 |
2.7 |
4.8 |
Vitamín B12 (µg) |
2.5 |
0.1 |
6.9 |
Folát (µg) |
50 |
13 |
130 |
Selén (µg) |
11 |
6 |
20 |
Zinok (mg) |
1.3 |
0.1 |
3.1 |
Jód (µg) |
53 |
3 |
140 |
Horčík (mg) |
12 |
11 |
15 |
Zdroj: Food Standards Agency (2002). McCance and Widdowsons’s The Composition of Foods, 6th summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
Analýzy vo Veľkej Británii priniesli záver, že dospelí, ktorí jedávali tri a viac vajec za týždeň, mali významne vyšší príjem vitamínov B12, A, D a niacínu (vitamín B3), jódu, zinku a horčíka v porovnaní s tými, ktorí vajcia nekonzumovali. Potrebné je zdôrazniť aj vysoký obsah vitamínu D vo vajciach, pretože poznáme len málo potravinových zdrojov tohto vitamínu.
Predmetom sporov zostáva otázka kvality vajec. Supermarketové vajíčka z veľkochovov, o ktorých kvalite chovu sliepok sa už popísalo mnoho, zrejme nepotešia žiadneho odborníka na výživu či gurmána, no je náročné hodnotiť dôveryhodnosť údajov. Aj ja sa prikláňam k názoru, že najlepšie vajíčka produkujú nosnice z menších lokálnych fariem, ktorých je na Slovensku veľa, či prípadne vlastné sliepky na dvore. Rozdiel je taktiež v krmive, ktorým sú sliepky kŕmené, či sa jedná o priemyselné zmesky, kŕmenie pšenicou či šrotom, či sú dokrmované zvyškami z kuchyne, či farmár používa vitamíny pre hydinu. Priemyselné zmesky obsahujú zvyčajne geneticky modifikované organizmy, najmä sóju. Nie každému také vajíčka chutia. Naozaj si pre to myslím že, prirodzene kŕmená sliepka a jej vajíčka sú na nezaplatanie a vajce sa jednoznačne radí medzi superpotraviny v našom jedálničku.
Na každom vajci, ktoré si zakúpite, vidíte číselný kód. Práve prvé číslo (0 - 3) je veľmi dôležité, ak nás zaujíma metóda chovu, ktorá, ako je spomenuté vyššie, má vplyv na kvalitu vajec.
0 | vajcia sliepok z ekologického chovu (BIO) |
1 | vajcia sliepok z voľného výbehu |
2 | vajcia sliepok z podstielkového chovu |
3 | vajcia sliepok z klietkového chovu |