29.01.2018
Prečo quinou zaradiť do jedálnička?
Quinoa je prirodzene bezlepková, preto je ideálna pre ľudí s celiakiou. Má vysoký obsah bielkovín a tiež vlákniny, preto je ľahko stráviteľná. Zvyšuje pohyblivosť čriev. To je dôvod pre konzumáciu pri redukčnej diéte. Okrem toho obsahuje celý rad vitamínov a minerálov (horčík, vápnik, draslík, železo, zinok). Quinoa je tiež bohatá na vitamín C a E, znižuje riziko rakovinových a iných civilizačných ochorení.
Quinou, okrem najpoužívanejšej bielej, dostanete kúpiť aj červenú a čiernu. Farba je závislá od miesta pestovania a obsahu saponínu. Biela quinoa má jemnú sladkú chuť. Práve to je dôvod, prečo by ste ju do jedálnička mali zaradiť ako prvú. Dá sa totiž kombinovať s akýmkoľvek druhom ovocia, zeleniny i s mäsom.
Červená odroda je o niečo chrumkavejšia a má jemnú orieškovú príchuť, čierna je najchrumkavejšia s najvýraznejšou chuťou.
Príprava je úplne jednoduchá
Pred akýmkoľvek spôsobom prípravy sa odporúča zrno dobre prepláchnuť. Dokonca ju nemusíte ani variť, pretože sa dajú konzumovať jej naklíčené semienka. Namočte semienka na noc do vody, potom prepláchnite a nechajte ešte 12 hodím klíčiť. Počas doby klíčenia semienka ešte niekoľkokrát prepláchnite.
Naklíčené sú pripravené na okamžitú konzumáciu, napríklad vo forme šalátu. Môžete pridať akúkoľvek zeleninu, podľa toho, čo vám chutí.
Varená forma sa pripravuje rovnako ako ryža. Semienka dôkladne premyte a na 1 diel semienok použite dva diely vody. Varte na miernom ohni, 10 – 12 minút. Môžete pridať maslo, soľ alebo med či javorový cukor. V závislosti od toho, aký pokrm idete ďalej pripravovať alebo k akému jedlu má byť táto príloha. Pridaním orieškov, semienok, bobuľového ovocia či škorice získate výdatné a zdravé raňajky alebo dezert.
Pokiaľ dáte quinou variť s mliekom (mandľovým alebo kokosovým), ochutíte medom, získate skvelú kašu.
Verziou na slano môže byť napríklad rizoto. Uvarte quinou podľa vyššie uvedeného návodu. Opražte do zlatista cibuľku, poduste na nej zeleninku podľa chuti, pridajte sušené paradajky a pár lyžíc pretlaku. Nakoniec primiešajte uvarenú quinou. Na tanier podávajte s nastrúhaným syrom.
Neodškriepiteľné plusy quinoy