09.08.2021
Jeden celý citrón obsahuje až 139 percent denného odporúčaného príjmu vitamínu C a pritom obsahuje len 22 kalórií. No konzumácia čerstvých citrónov poskytuje viac zdravotných benefitov. Okrem spomínaného vitamínu C, citróny obsahujú vitamín B6, vitamín A, E, kyselinu listovú, niacín, kyselinu pantoténovú a minerály: meď, vápnik, železo, horčík, draslík, zinok, fosfor.
Vďaka citrónom telu dodáme potrebné flavonoidy, ktoré majú antioxidačné a protirakovinové vlastnosti. Viete, že citróny tiež pomáhajú predchádzať zápche, cukrovke, vysokému krvnému tlaku, horúčke ale aj poruchám trávenia? Takisto pomáhajú zlepšeniu stavu pokožky a vlasov.
Ak pijete citrónovú šťavu večer krátko pred spaním, vhodné je ústa si najprv vypláchnuť čistou vodou a až následne umyť zuby pastou. Je to z dôvodu eliminácie vplyvu kyselín na zubnú sklovinu.
Podľa štúdie uskutočnenej Americkou urologickou asociáciou, je poukázané na fakt, že pitie citrónovej šťavy môže pomáhať eliminovať výskyt obličkových kameňov vďaka tvorbe močového citrátu, ktorý zabraňuje tvorbe kryštálov.
Citróny majú aj antibakteriálne vlastnosti, experimenty poukázali na skutočnosť, že šťava z citrónov môže zničiť baktérie záškrtu, týfusu, cholery, malárie..., teda vyvolávateľov mnohých smrteľných ochorení.
Citrónová kôra (samozrejme tá chemicky neošetrená), obsahuje silný fytonutrient tangeretín, ktorý v štúdiách naznačuje, že môže byť účinným pomocníkom pri poruchách mozgu ako je napr. Parkinsonova choroba.
V Indii a Ayurvédskej medicíne sú citróny tiež vyzdvihované práve pre ich výnimočné vlastnosti, pretože hoci chutia kyslo, telo zohrievajú zvnútra, pomáhajú správnemu tráveniu aj dobrému videniu.
Podľa teórie biologickej ionizácie údajne citróny majú ióny s negatívnym nábojom, čo je vraj mimoriadne užitočné pre zdravie, pretože vyvolávajú interakciu medzi kladnými a zápornými iónmi s výsledkom poskytnutia energie všetkým bunkám.
Citrónová šťava aj kôra sa používajú v širokej palete potravín a nápojov, pričom pár kvapiek šťavy z čerstvého citróna príjemne ochutí vodu alebo úplne bežne sa pridáva do čaju.
Citrónová kôra je častým „spoločníkom“ mnohých koláčov či zákuskov a múčnikov, ktorým dodáva výnimočnú chuť. Celý citrón sa používa na výrobu marmelád, pridáva sa do šalátov ( a to nielen ovocných) ale aj citrónového likéru.
Ďalšie zaujímavosti o citrónoch
Na čo si dať pozor pri kúpe a ako ich skladovať?
Citróny však pomôžu aj pri upratovaní, pretože sú aj prírodným a netoxickým čistiacim prostriedkom, zmäkčovačom aj dezodorantom. :)