15.03.2015
Už predchádzajúce výskumy na zvieratách ukázali, ako sú niektoré chuťovo výrazné potraviny či pokrmy obsahujúce sacharidy a umelé rafinované tuky, bielu múku a cukor schopné vyvolať správanie podobajúci sa závislosti. Teraz americkí experti preukázali, ako niektoré pokrmy vyvolávajú v ľudskom mozgu pocity potešenia a stimulujú ho, aby sa ich znova dožadoval.
Chutné maškrty teda v mozgu vyvolávajú také reakcie, ktoré sa podobajú reakciám na cigaretu, alkohol a drogu. Keď ich totiž začnete jesť, len ťažko viete, kedy prestať. Nič také sa však nedeje, keď sa na stôl prinesú výživovo plnohodnotné, zdravé pokrmy. Efekt závislosti nevzniká u potravín, ako je napr. ryža alebo losos.
Štúdie, o ktorej prvých výsledkoch autori informovali už pred rokom, ukazujú nové priestory pre odtučňovacie diéty ušité na mieru. "Môžeme pozmeniť spôsob, akým pristupujeme k liečbe obezity," hovorí farmakologička a spoluautorka štúdie Nicole Avenová z Icahn School of Medicine of Mount Sinai v New Yorku. "Môžeme predpisovať diéty s vynechaním niektorých potravín, podobne ako keď sa lieči závislosť na drogách či alkohole," citoval ju taliansky denník Corriere della Sera.
Skoršie výskumy Scripps Research Institute na Floride už preukázali vzťah medzi výživou a závislosťou. Na pokuse s laboratórnymi myšami vedci dokázali, že organizmus prijíma potraviny označované ako "junk food" (jedlo považované za nezdravé pre svoju veľmi nízku nutričnú hodnotu a zároveň bohaté na tuky a cukry) ako nefalšovanú drogu. Rozdiel medzi jedlom a drogou je daný tým, že u jedla dospejeme k pocitu sýtosti, ktorý pri užívaní drog chýba.
Laboratórne bolo preukázané, že tieto potraviny pôsobia na receptory neurotransmiteru dopamínu, rovnako ako keď sa berú drogy. Tak možno dospieť k fyzickej závislosti. Pokiaľ tieto receptory nie sú stimulované, telo sa cíti ochudobnené o látku, ktorej sa v dôsledku toho dožaduje ako telu vlastnej. Tým vzniká závislosť.
Zdroj: ihned.cz