03.10.2018
Možno olivový olej používate na šaláty či pri príprave dresingov a teda je viac ako isté, že sa nachádza vo vašej kuchyni. Je však vhodný aj na tepelné spracovanie?
Rastlinné oleje sú počas zohrievania náchylnejšie k produkcii toxických chemikálií, známych tiež pod názvom aldehydy. Ich konzumácia je spájaná s mnohými ochoreniami vrátane cukrovky či srdcovo – cievnych ochorení.
Pri porovnávaní slnečnicového, sezamového a olivového oleja, ktoré boli zohrievané na
190 °C, odborníci zistili, že práve olivový olej mal nižší obsah škodlivých aldehydov ako testované zvyšné dva oleje.
Aký záver z toho plynie? Aj keď smaženie nie je najvhodnejší spôsob prípravy jedál, olivový olej aj v tomto smere nie je zlou voľbou. Nezabúdajte však na to, že v konečnom dôsledku akýkoľvek olej, ktorý sa prepáli, je zdraviu škodlivý.
Listový šalát premiešajte s olivovým olejom a kúskami balkánskeho syra. Pridajte zmes orieškov a ľanových semiačok do šalátu a podávajte s plátkami kuracieho mäsa alebo sladkovodnej ryby.