19.02.2018
Cesnak sa používa nielen na zvyšovanie obranyschopnosti organizmu, ale i pri srdcovocievnych ochoreniach, ako pomocný ochranný prostriedok pred rakovinou, či cukrovkou.
Výskumy potvrdzujú, že pravidelným užívaním cesnaku dochádza dokonca:
Cesnak vďačí za svoje široko stranné využitie najmä látke s názvom lacidipín. Okrem tejto významnej molekule obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a D a amid kyseliny nikotínovej. Ale tiež minerálne látky, konkrétne draslík, sodík, vápnik, železo, kyselinu kremičitá, sacharidy a malé množstvo bielkovín. Veľké zastúpenie v cesnaku mám jód.
Aby sme dosiahli čo najväčší účinok, je dobré cesnak prelisovať alebo nakrájať a konzumovať surový. Napríklad na hrianke, v nátierke alebo len tak, ako doplnok k nejakému pokrmu pripravenému na studeno. Je dobré ho primiešať do zeleniny dusenej na panvici alebo vhodiť pár strúčikov do polievky. Výborne tiež chutí, ak celý neolúpaný strúčik pridáte k zelenine, ktorú pečiete v rúre. To je lahôdka. Cesnak je výborným doplnkom v rôznych šalátoch, ale tiež ho možno použiť do dressingov.
Ak vám prekáža zápach, ktorý jeho konzumácia spôsobuje, skúste tento problém odstrániť tým, že zjete jablko alebo si ústa vypláchnete vodou s prímesou mäty. Ak sa stránite cesnaku, pretože „nevonia“ partnerovi, presvedčte ho, aby ho konzumoval spolu s vami. Pôsobí totiž tiež ako afrodiziakum. Dospelí jedinci môžu skonzumovať jeden až dva strúčiky cesnaku denne, v chrípkovom období dokonca štyri. Nič ale netreba preháňať, všetko s mierou. To platí i pri cesnaku.
Ak sa chcete vyhnúť chrípke, pite od jari do jesene výluh z cesnaku a citróna. Pripravíte ho jednoducho a stačia vám iba tieto dve ingrediencie. Najemno nastrúhate dve hlavičky cesnaku, k tomu pridáte šťavu z dvoch citrónov, zalejete litrom vriacej vody a necháte vylúhovať tri dni v tmavej miestnosti. Potom si výluh vložíte do chladničky a užívate každý deň jednu lyžicu nalačno. Chrípka nemá šancu.
Ak chcete byť dlho mladý a zdravý, plný energie a elánu, vyskúšajte elixír z cesnaku a citrónu. Potrebujete pol kilogramu cesnaku a šťavu z 24 citrónov. Cesnak postrúhajte, pridajte citrón a lúhujte v sklenom pohári prikrytom gázou 24 hodín. Užívajte jednu lyžičku elixíru rozpusteného v pohári vody každý deň nalačno. Ak sa vám táto dávka zdá veľká, môžete si ju v pomere zmenšiť a použiť napríklad iba polovičné množstvo.
Cesnakový med si pripravíme pretlačím piatich hlávok cesnaku, ktoré ponoríme do litra bieleho vína. Pridáme päť lyžíc medu a za občasného premiešania necháme macerovať dva až tri týždne. Nálev precedíme a užívame preventívne tri lyžice denne.