21.03.2018
Cukor je dokonca návykový a jeho konzumácii sa nedá celkom vyhnúť práve z dôvodu, že je pridaný naozaj v každej potravine. Kečup, chlieb, pečivo, dresingy či dokonca mäsové výrobky.
Cukor má veľmi vysoký glykemický index. To znamená, že krvný obeh tento jednoduchý rafinovaný cukor absorbuje veľmi rýchlo, čo spôsobí aj rýchly nárast inzulínu.
Všade tam, kde sa to dá, pokúste sa biely cukor nahradiť jeho zdravšími alternatívami.
Dostanete ho kúpiť v špecializovaných predajniach so zdravou výživou ale už aj v mnohých predajniach potravín. Obsahuje vitamín B, vápnik, draslík, železo a je to jediné sladidlo, ktorého cukor sa nevstrebáva priamo do krvi ale až črevnými stenami. Jeho využitie je naozaj široké. Je vhodný nielen do sladkých pokrmov, jogurtov, pudingov či lievancov a koláčov, ale pripravíte z neho aj skvelú marinádu na mäso.
Med patrí bezpochyby k alternatívam, ktoré možno právom označiť za liek. Je to lepkavá a sladká tekutina plná stopových prvkov a vitamínov. Okrem iných obsahuje napríklad horčík, vápnik, železo, vitamíny skupiny B, K, E a C. Vďaka tomuto zloženiu má antibiotické a antibakteriálne účinky. Môžete ho použiť v teplej aj studenej kuchyni, vhodný je tiež na pečenie. Med predstavuje prirodzenejšiu formu sladenia ako biely rafinovaný cukor.
Túto zdravú náhradu cukru možno používať nielen na sladenie kávy a čaju ale aj ako prísadu do koláčov a dezertov. Stévia je rastlinka pochádzajúca z južnej Ameriky, kde sa využíva i pre jej liečebné účinky. Jej najväčšia prednosť spočíva v tom, že je omnoho sladšia ako biely cukor a napriek tomu obsahuje iba minimum kalórií. To ocenia najmä ľudia pri redukčnej diéte.
Pri tomto sladidle si viac priplatíte, ale získate potravinu s nízkym glykemickým indexom, ktorá vie v plnej miere nahradiť klasický biely cukor. S rozdielom zloženia. Kokosový cukor totiž obsahuje vitamíny skupiny B, železo, draslík, horčík, zinok. Má antibakteriálne účinky a ocenia ho ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Podporuje imunitu a vďaka obsahu železa slúži aj ako prevencia anémie.
Použiť ho môžete na sladenie teplých aj studených nápojov, na prípravu koláčov a dezertov, jednoducho všade tam, kde bežný biely cukor.