Špaldoto so zeleninou a hríbmi

Keď máte chuť na niečo ľahké, tento recept je ideálnou voľbou. V zimnom období je pre naše telo lepšie tepelne upravená zelenina ako surová, v kombinácii s obilninou nás navyše aj takto ľahké jedlo dobre zasýti.

Suroviny

1 hrnček špaldových krúpov
1 väčšia cibuľa
1 stredne veľká červená repa
2 väčšie mrkvy
hrsť sušených húb (alebo cca trojnásobok mrazených)
3 PL repkového oleja

2
porcie
obtiažnosť
1474 kJ / porcia

Postup

Olúpeme cibuľu, mrkvu aj repu. Repu a mrkvu rozkrojíme na menšie kúsky a dáme variť. Zároveň zalejeme špaldu dvojnásobným množstvom vody, pridáme lyžicu oleja a za občasného miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Medzitým si pokrájame na drobno cibuľu a na zvyšnom oleji ju speníme vo väčšom hrnci dozlatista. Keď je zelenina na skus, pokrájame ju na drobnejšie kúsky a pridáme k cibuli. Nakoniec pridáme aj uvarenú špaldu a huby, podlejeme troškou zeleninového vývaru a miešame, kým sa vývar vyparí, zelenina zmäkne a chute sa prepoja.

NIEČO NAVYŠE: Špaldoto je jednou z variant starého známeho rizota. Špaldu môžete nahradiť akoukoľvek inou obilninou. Je dobrá aj studená ako šalát, prípadne pre "mäsožravce" ako výborná príloha k mäsu.

ZAUJÍMAVOSŤ: Špalda je nešľachtený druh pšenice. Má ľahko orechovú chuť, oživí tak slané aj sladké pokrmy. Má mnoho vitamínov, predovšetkým skupiny B. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a pomerne veľké množstvo bielkovín (16 g na 100 g). Špalda síce nie je bezlepková, má ale oveľa menší obsah toxínov ako obyčajná pšenica, a tak ju dobre znášajú aj ľudia s alergiou na pšenicu.

2 porcie | doba prípravy 45 minút | 1474 kJ / 352 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Stroganoff na maslovej kapuste
4
porcie
obtiažnosť
2139 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Pečené batáty s cottage cheese a salsou
4
porcie
obtiažnosť
705 kJ / porcia

Vaše premeny

Katarína Brychtová

BYŤ ŠTÍHLOU JE SKVELÉ! A CÍTIŤ SA DOBRE VO SVOJEJ KOŽI BY SOM DOPRIALA KAŽDÉMU

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Monika Vlčková

Začala som chudnúť sama, ale veľmi mi to nešlo