Šošovicový šalát

Ak ste si na Nový rok zabudli dať šošovicu na kyslo, nevešajte hlavu. Pripravte si náš šošovicový šalát a skúste si dať predsavzatia do roku 2017 - strukoviny najmenej 2 x týždenne. Majú totiž veľa bielkovín a komplexných sacharidov, takže po nich nebudete hladní.

Suroviny

200 g šošovica červená
200 g šošovica zelená
1 červená cibuľa
2 ks jarnej cibuľky
2 mrkvy
1 paprika žltá
1,5 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička čerstvého tymianu
soľ
korenie
petržlenová vňať na ozdobu

4
porcie
obtiažnosť
1812 kJ / porcia

Postup

Oba druhy šošovice prepláchneme v sitku pod vodou a dáme do panvíc. Varíme každú zvlášť podľa pokynov na obale. Pozor, červená šošovica sa zhruba po 5 minútach rozvarí. Je potrebné ju strážiť a zliať vo chvíli, kedy je "al dente". Inak by sa z nej stala kaša. Uvarené šošovice zlejeme a necháme odkvapkať na sitku. Šošovicu nasypeme do väčšej misy, pridáme olej, soľ, korenie, tymián, jemne nakrájanú cibuľku s vňaťou, červenú cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a nadrobno pokrájanú papriku. Zalejeme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme chvíľu v chlade odležať. Šalát podávame chladený a ozdobený vetvičkou petržlenovej vňate.

4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1812 kJ / 433 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Šaláty
Veľkonočný šalát
4
porcie
obtiažnosť
677 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Šaláty
Ľahký šalát s kozím syrom
4
porcie
obtiažnosť
1172 kJ / porcia

Vaše premeny

Marta Tonarová

Človek si stále hovorí, že to nie je tak hrozné. Ale keď dôjde na fotky z dovolenky...

Jakub Gabrhel

Potreboval som vylepšiť svoj zdravotný stav

Milena Vogeltanzová

Po klasických diétach išli kilá znovu hore, niekedy ešte viac ako som schudla