200 g šošovica červená
200 g šošovica zelená
1 červená cibuľa
2 ks jarnej cibuľky
2 mrkvy
1 paprika žltá
1,5 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička čerstvého tymianu
soľ
korenie
petržlenová vňať na ozdobu
Oba druhy šošovice prepláchneme v sitku pod vodou a dáme do panvíc. Varíme každú zvlášť podľa pokynov na obale. Pozor, červená šošovica sa zhruba po 5 minútach rozvarí. Je potrebné ju strážiť a zliať vo chvíli, kedy je "al dente". Inak by sa z nej stala kaša. Uvarené šošovice zlejeme a necháme odkvapkať na sitku. Šošovicu nasypeme do väčšej misy, pridáme olej, soľ, korenie, tymián, jemne nakrájanú cibuľku s vňaťou, červenú cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a nadrobno pokrájanú papriku. Zalejeme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme chvíľu v chlade odležať. Šalát podávame chladený a ozdobený vetvičkou petržlenovej vňate.
4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1812 kJ / 433 kcal