Slivkovo - datľový crumble

Tento jednoduchý múčnik sa skvele hodí do jesenného počasia. Podáva sa totiž teplý. Bez výčitiek si ho môžete dať na raňajky alebo na desiatu. Vďaka obsahu komplexných sacharidov, zdravých tukov a bielkovín z jogurtu by ste mali bez hladu vydržať až do obeda.

Suroviny

Crumble:
200 g ovsených vločiek (v prípade intolerancie zvoľte bezlepkové)
100 g akejkoľvek zdravej múky (pohánková, špaldová - opäť podľa prípadnej intolerancie)
200 g ďatlí - ideálne čerstvých, rozmixovaných na hladkú pastu
200 g lieskových orieškov nasekaných nadrobno
15 sliviek
80 g masla (ghí)
trochu kokosového oleja
javorový sirup
lyžička škorice
ŠKORICOVÝ JOGURT:
jogurt 3,5% tuku
škorica
citrónová kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
chia semienka
mäta na ozdobu

8
porcií
obtiažnosť
1585 kJ / porcia

Postup

Do veľkej misy dáme ovsené vločky, pastu z ďatlí, múku, nasekané oriešky a rozohriaty kokosový olej. Prstami vytvoríme drobivú zmes. Do suchých zapekacích formičiek vložíme slivku alebo dve a zalejeme ich asi 1 čajovou lyžičkou javorového sirupu. Zhusta posypeme posýpkou. Vložíme do predhriatej rúry. Pečieme na 200 °C 15 minút, kým nie je povrch zlatistý.

Ku crumble sa skvele hodí biely jogurt, ktorý zníži glykemický index múčnika.

+ Škoricový jogurt

Jogurt zmiešame so semienkami a škoricou, pridáme nastrúhanú kôru z ½ citróna a premiešame. Zmesou polejeme ešte vlažné crumble a ozdobíme mätou.

8 porcií | doba prípravy 30 minút | 1585 kJ / 379 kcal

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Chia puding s ovocím
1
porcia
obtiažnosť
1688 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Pšenovo - makové guličky
4
porcie
obtiažnosť
731 kJ / porcia

Vaše premeny

Vlasta Hudecová

To je to pravé, čo som potrebovala

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Andrea Horáková

Čo robiť, keď rada jem a ak som nervózna, pridám si jedlo navyše?