1 kefírové mlieko
3 vajcia
lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
hrnček pohánkovej múky
kokosový olej
černice
citrónová šťava
javorový sirup
ricotta
mäta
Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom ľahko vmiešame žĺtky, preosiatu múku a kefírové mlieko. Pridáme štipku soli, jedlú sódu a šľaháme, kým cesto nemá hladkú konzistenciu.
Panvicu potrieme kokosovým olejom, necháme zahriať a opatrne vlejeme cesto. Pečieme na miernom ohni, aby sa lievance dobre prepiekli. V kastróliku si ohrejeme černice, ktoré podlejeme trochou vody, pokvapkáme citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Časť zmesi rozmixujeme tyčovým mixérom a časť necháme vcelku.
Lievance dáme na tanier, porciu vždy polejeme černicami a navrch pridáme lyžičku ricotty. Dozdobíme lístkom mäty.
+ niečo naviac - môžete pridať aj ďalšie drobné ovocie (maliny, jahody alebo čučoriedky)
Černice sú veľmi cenné pre svoj vysoký obsah vitamínov skupiny B a vitamínu C. Sú účinné pri prechladnutí a podporujú imunitu. Obsahujú tiež veľké množstvo antioxidantov. Deti ich milujú. Černice sa dnes dajú kúpiť po celý rok, ale ak si ich nazbierate teraz v ich vegetačnej dobe, urobíte pre svoje zdravie oveľa viac.
6 porcií | doba prípravy 30 minút | 1355 kJ / 324 kcal